2014. január 27., hétfő

Robert Johnson és az Ördög maga?

Robert Johnsonról nagyon sok pletyka kering. Az amerikai bluesgitáros egy olyan korba született, amikor a feketéket alsóbbrendű fajnak tartották, és ezen déli származása sem segített. Igazi misztérium övezi őt, még a születési dátumát sem tudják pontosan megállapítani. Van, ahol 1902, vagy 1912 szerepel hivatalos papírjai között, de az általános időpont, 1911 viszont igen kevés helyen áll. De miért is lett olyan híres ez az elnyomásban élő fekete zenész? Mert alkut kötött magával az ördöggel.

Hatása a rock és blues zenére vitathatatlan, dalait több híres előadó is feldolgozta már (köztük a The Rolling Stones, Eric Clapton, Led Zeppelin, Bob Dylan, Red Hot Chili Peppers stb. hogy csak a legismertebb együtteseket soroljam fel). Csupán 29 dalt vettek fel tőle, mégis bekerült a világ 100 legjobb gitárosai közé, és az elsők között iktatták be a Rock and Roll Hall Frame-be. De mitől volt olyan hihetetlenül jó és híres ez az ember, hogy több film is feldolgozta rövid, és sötét foltokkal teli életét?
A legenda szerint, a tehetségét nem Istentől kapta, hanem a 61-es és 49-es út kereszteződésénél idézte meg az ördögöt és kötött vele alkut. Eladta a lelkét a tehetségéért. Állítólag ez az oka annak, hogy nagyon rövid idő alatt lett nagyon rossz gitárosból, a világ egyik legismertebbje. A legenda tényét erősíti, hogy halálát sem tudják pontosan megállapítani. Nem tudják mikor, hol és miért halt meg. Egyes feltételezések szerint tüdőgyulladásban, mások úgy gondolják, szifiliszben lelte halálát, de a halotti bizonyítvány szerint holttestét egyetlen orvos sem látta.
Maga Johnson sosem erősítette meg ezeket a pletykákat, ám több dalának címe is utalhat az alkura, köztük a Hellhound on My Trail (Pokolkutya a sarkamban), vagy a Me and the Devil Blues (Én és az ördög blues), valamint leghíresebb dala a Crossroad blues (Útkereszteződési blues). 
Annyi bizonyos, hogy korán lelte halálát, állítólag alig töltötte be a 27. évét. A legenda viszont majd' 100 évvel később is ugyanolyan elevenen él az emberekben, mint akkor. 

Hellhound on My Trail


Me and the Devil Blues


Crossroad Blues


SzA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése