2015. december 16., szerda

A fekete macska - babonák és mendemondák


A fekete macskákhoz rengeteg babonát fűztek elődeink. Vannak, akik a szerencse mellé állítják a jószágot, meg vannak, akik a balszerencse és a gonosz előfutáraként emlegetik.

„Ha átfut előtted egy fekete macska balszerencse fog érni”. Talán ez a legnépszerűbb és legismertebb babona, amely a négylábú kis kedvencekhez köthető.  Azonban az sem mindegy, hogy merről merre halad az állat, hisz ha balról megy jobbra, akkor az nem jelent semmit, viszont ha jobbról megy balra, akkor az illető igazán retteghet.

Egyesek szerint ha időben észbe kapunk és hátat fordítunk – természetesen csak és kizárólag balra fordulva – akkor a babona megfordul, és szerencsénk lesz. Mások váltig állítják, hogy a szituációból nem lehet visszafordulni, hisz az még nagyobb balszerencsét hozhat majd a házhoz.  És melyik állítás igaz?  Úgy tűnik a szituációba keveredett személynek a maga bőrén kell majd kitapasztalnia. El kell majd döntenie, hogy kockáztat-e, reménykedve a szerencsében, vagy inkább más megoldás után kutat, nehogy az ellentmondások rajta üssenek vissza.

Akik félnek a babona megtörésétől, azoknak talán jó hír, hogy miután a macska már átkelt előttünk, a babona feloldható, méghozzá egy – külső szemmel - roppant szórakoztató módon: háromszor körbefordulunk a tengelyünk körül – balról kezdve természetesen – illetve ezután háromszor át is kell köpnünk a bal vállunk felett.


A fekete macska azonban meglepő mód nem csak a szerencsétlenséget képes előidézni, hanem a szerencsét is. Sőt, több szerencsét hozó babona terjeng az állatról, mint szerencsétlen. Például egy angol babona szerint ha valaki talál egy teljesen fekete macska bundájában egy fehér szőrszálat, és azt sikerül is úgy kitépnie, hogy megússza karmolások nélkül, nagy szerencse, gazdagság, sőt, szerelem is vár az illetőre. 

Az angol tengerészek egyenesen a szerencse zálogaként tartottak a fekete macskákat hajóikon, és minden valamire való hajón valóban megtalálhatóak voltak ezek a jószágok. Állítólag még hajótöréskor is a macskákat mentették ki elsőként. Skóciában is örültek, ha egy fekete cicus telepedett a verandára, hisz úgy tartották, hogy az a család hosszútávú jólétét biztosítja. Oroszországban gyógyító erőt tulajdonítottak a fekete macskáknak, akik mancsuk, esetleg farkuk érintésével képesek voltak megszabadítani az embert betegségeitől. Olaszországban érdemes fülelni, hisz a macska tüsszentése szerencsét hozó előjel mindazok számára, akik hallják. És, hogy még ezekre is rákontrázzak, Egyiptomban egyenesen szent állatként tisztelték a macskákat, Bastet istennő legelterjedtebb formája pedig nem más volt, mint a fekete macska.

Mindezek után mégis honnan erednek a fekete macskákat megbélyegző babonák? Valószínűleg nem csak a szín, hanem vadászó, este aktív életmódjuk is tintapaca lehet a papíron, amire rásegítettek a sötétben rikító, hátborzongató szempárok is, melyek misztikussággal öltöztették fel gazdájukat. 

A középkor beköszöntével pedig szinte azonosították a fekete macskákat a boszorkányokkal. Talán ezért is maradt fenn „hírnevük” inkább rossz, mintsem jó megvilágításban. 

Végezetül, hogy valóban igazak-e ezek a babonák vagy csak légből kapott szavak, azt döntse el mindenki maga. Mindenesetre a vizsgázóknak nem feltétélen ajánlanám, hogy fekete macskákat bogarásszanak fehér szőrszálak után kutatva, vagy, hogy májassal csalogassák a verandájukra a jószágokat. Azonban ha mégis beválnának ezek a trükkök, akkor mindenképp keressetek fel engem is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése