2015. december 23., szerda

Galaxis útikalauz stopposoknak

Közelegnek az ünnepek és azoknak, akik a szünetet olvasással töltik és könnyed, vidám kikapcsolódásra vágynak, van egy kiváló tippem. 
Hallottatok már a világ egyetlen ötrészes trilógiájáról? A megnevezés nem tévedés, Douglas Adams halhatatlan Útikalauza öt, egyenként nem túl vastag kötetben meséli el Arthur Dent földlakó igencsak kacskaringós életútját. A történet maga szövevényes sci-fibe burkolt szatírája az emberi butaságnak, ami még az Univerzum nagysága mellett sem eltörpülő mozgatórugója a cselekménynek, a Végtelen Valószínűtlenség hajtóművével karöltve. 

"Bolondítóan bonyolult készülék volt; ez volt az egyik oka annak, hogy kellemesen kézhezálló műanyag dobozára a következő szavakat nyomtatták barátian nagy betűkkel: NE ESS PÁNIKBA!"

A galaktikus kalandozás során megismerkedhetünk a Galaxis kétfejű elnökével, Zaphod Beeblebrox-szal, a stoppolás aranyszabályaival, a vogon költészettel, a bolygótervezés és fjordkészítés rejtelmeibe pedig Szlartibartfaszt vezet be, majd az Élet, a Világmindenség meg Minden kérdését és válaszát kutathatjuk, belekóstolhatunk a Pángalaktikus Gégepukkasztóba, ebédelhetünk a Világvégéhez címzett vendéglőben, mindezt Marvin, a paranoid android időszakos narrációja mellett. Akinek ez sem elég, annak álljon az alábbiakban ízelítőül néhány idézet:

Megtudjuk belőle, hogy a legjobb létező ital a Pángalaktikus Gégepukkasztó. Megtudjuk belőle, hogy a Pángalaktikus Gégepukkasztó hatása olyan, mint amikor szétverik az ember agyát egy lédús citromszelettel, melyet vaskos aranytéglára erősítettek.

Ford! - mondta. - Végtelen sok majom van odakint, és meg akarják beszélni velünk azt a Hamlet szövegkönyvet, amit kidolgoztak!

Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél - pontosan a fenti okok miatt.

- Koncentráljatok - sziszegte Zaphod - a nevére!
- Mi a neve? - kérdezte Arthur.
- Negyedik Zaphod Beeblebrox.
- Micsoda?
- Negyedik Zaphod Beeblebrox. Koncentráljatok!
- Negyedik?
- Az, igen! Ide figyelj: én Zaphod Beeblebrox vagyok, az apám második Zaphod Beeblebrox volt, a nagyapám harmadik Zaphod Beeblebrox.
- Micsoda?!
- Volt egy kis probléma a fogamzásgátlással meg az időgéppel. És most koncentráljatok!

A könyvből film is készült, ez azonban kevéssé tudja visszaadni Adams remek stílusát és a fordítók nyelvi bravúrjait, amit a számtalan furcsa ketyere elnevezése is jól szemléltet, de számtalan apró, sunyin odaszúrt poénban érvényesül. Ha valaki külön keresné az egyes részeket, az alábbiakban megtalálja őket időrendi sorrendben:

1. Galaxis útikalauz stopposoknak 
2. Vendéglő a világ végén
3. Az élet, a világmindenség meg minden 
4. Viszlát, és kösz a halakat! 
5. Jobbára ártalmatlan 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése