2015. december 9., szerda

Függőség

„Mindenki függő valamitől, a függetlenség csak álom”  - írja Miklya Zsolt Nagyi függője című versében. Mit is jelent ez? Igaz-e egyáltalán? Lehet-e cáfolni vagy példával alátámasztani? Kérdések, amelyekre nem egyszerű választ adni.

Egyesek szerint a függőség minden esetben ártalmas. Kihat az ember egészségére, kapcsolataira, mert már képtelen letenni, megválni az adott dologtól. Ha egyszer-kétszer csinál egy adott dolgot az ember és le tud mondani róla bármikor, akkor attól még nem lesz függő. Ám ha már képtelen meglenni nélküle, akkor függőségről beszélünk.

Ha szereted a halál közeli élményeket vagy épp túlságosan is munkamániás vagy, elérsz egy határt, amikor már függő leszel ettől. Észre sem veszed, és talán a környezeted sem. Az egészségedet kockáztatod. A szociális kapcsolataidat teszed tönkre. Lehet, hogy túlhajszolod magad, és akkor jön a szirénázó mentő, hogy elvigyen a legközelebbi kórházba. Vagy lehet az is, hogy nem a mentő, hanem a halottas kocsi érkezik.

A függőség szerintem nem szégyen. Az szégyen, ha valaki mindenki előtt letagadja a függőségét. Akkor már egyre nehezebb és nehezebb leszokni róla. Többen könnyebben tudják megoldani a problémát, mint egyedül. Én is függő vagyok. Zene-, kakaó- és olvasásfüggő. Függő vagyok, mert már ártalmas az, hogy éjszaka is olvasok, a zenét túl hangosan hallgatom és az a mennyiségű kakaó sem éppen egészséges, amit megtudok inni. Nyíltan felvállalom. Az már más kérdés, hogy más fel meri-e vállalni.

Statisztika

Megkérdezettek száma : 10

Kávé/kakaó : 20%

Zene függőség : 20%

Könyv/olvasás függőség : 20%

Egyéb: 30%

A megkérdezettek közül még névtelenül sem válaszolt mindenki, és csak az került bele a statisztikába, aki felelt a kérdéseimre, de még ebből a rövid kis statisztikából is látni, hogy milyen sokféle függőség van, és mennyire szerteágazóak lehetnek.

Lilith

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése