2015. december 3., csütörtök

Corgi-kór.



Ha már állatok, akkor hódoljunk a kutyaimádóknak, és akkor kezdjük a sort a Pembroke Welsh Corgikkal. Ezek a kutyusok igazán energikusak, intelligensek ugyanakkor igen csak játékosak és házőrző illetve őrkutyaként is megállják a helyüket. Általában jól kijönnek a gyerekekkel, de azt nem tűrik, ha meg akarják félemlíteni őket. Amikor idegenekkel találkoznak, általában óvatosan viselkednek, de nem eltúlzottan gyanakvóan.  Lényegében ők a minden az egyben kutyák. Játékosak, családközpontúak, viszont igazán védelmezőek.



Az 1066-os normann megszállás idején a hódítók megtiltották a a briteknek a "kékvérű" normann kutyák tartását (ezek tulajdonképpen vérebek és az agarak voltak). A corgi név később curgira, végül curra rövidült, ami korcsot jelent (szó, ami szó, ha a kutyára ránézünk valóban nem túl szép állat; olyan, mint egy közönséges keverék). Az etimológusok szerint azonban a corgi név a cor (törpe), valamint a gi (kutya) szavak összevonásából származik. Ilyen értelemben a corgi kifejezés először körülbelül 1360 táján fordult elő.



A kelta legenda egyébként azt tartja, hogy a corgi a világ legrégibb, legősibb kutyafajtája. Valamikor pásztorkutya volt, amely úgy ösztökélte mozgásra a marhát, hogy belekapott az állat lábába, és mivel igen kis termetű, élénk kutya volt, könnyen elkerülte a rúgásokat. Valamikor házőrzőnek is használták.
Egy corgi sokféle színű lehet. Van vörös, rőt, fekete vagy cser, fehér foltokkal a lábvégen, a mellen, a nyakon és a pofán, de lehet fehér foltok nélkül is. Persze ezek keveréke is előfordulhat. Marmagasságuk általában 25-31 centiméter között ingadozik, illetve súlyuk 9-12 kg közt mozog. Alacsony termetű, hosszú testű, éber és eleven kutya. Fejét leginkább a rókákhoz lehet hasonlítani, mert a koponyája széles, lapos. Szemei általában sötétek, fogazatuk igen erős, fejlett. Füleik pedig nagyok és elállóak. Fara enyhén csapott. Farkát rövidre kunkorítják, egyes egyedek pedig farok nélkül születnek. Mellső végtagjai rövidek, egyenesek, párhuzamosak, jó izomzatúak. Karmai jól fejlettek. Szőrzete sűrű, nem kemény, középhosszú.



Sajnos országunkban igen nehéz beszerezni őket, hisz leginkább Angliában terjedt el leginkább ez a fajta. Ott ugyanis a corgik igencsak közkedveltnek számítanak, még a Királynőnek is van pár tucatnyi ebe.


Pár tény a corgikról:
- Családközpontúak
- Nagyon intelligensek
- Bármikor, bárhol képesek bealudni
- Türelmesek
- Elevenek és imádnak játszani
- Valójában hosszú, lompos farkuk lenne, ha nem vágnák le, vagy nem születnének farok nélkül
- Rendkívül jól masszíroznak. ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése