2014. január 31., péntek

Könyvjelzők DIY

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én imádok olvasni, viszont nincs olyan jó memóriám, hogy mindig tudjam, melyik könyvem épp hol hagytam abba - ráadásul egyszerre többet is szoktam bújni felváltva, ami csak tovább rontja a helyzetet. A vizsgaidőszak közeledtével egyébként is jön a jegyzetek, füzetek és könyvek halmozásának korszaka, amikor jó, ha tudod, hol áll a fejed és segítségedre lehetnek a könyvjelzők. Amennyiben szorult beléd némi kézügyesség és kreativitás, lehetőségek végtelen tárháza kínálkozik, hogy ízlésednek megfelelő darabokat kreálj.

Persze, mindig haszálhatjuk a muglik által oly nagyra tartott ragadós fecniket, de még ezeket is fel lehet dobni, hogy igazán jól mutasson egy egyébként nem túl vonzó, megjelölt oldalakkal teli könyv is.


A legegyszerűbbek a papírból készíthető darabok: nincs más dolgod, mint kellően vastag papírból megfelelő hosszú és szélességű csíkot vágni le, majd lehetőségeidhez mérten díszíteni. Ez lehet idézet, rajz, de dolgozhatsz kollázstechnikával is, amihez némi ragasztóra, díszes-mintás-színes papírokra és mindenféle apróságokra lesz szükséged (nem árt ügyelni, hogy a végeredmény ne legyen túl vastag!). Ha a könyvjelző aljába lyukat vágsz, akkor szalagot is fűzhetsz bele. Persze, nem muszáj a csíkhoz ragaszkodni...





Ha még mindig csak papírból akartok kiindulni, remek lehetőséget kínál erre az origami, avagy a hajtogatás.

 Következő szint, ha keményebb papírból, esetleg ajándékkártyából vagy valamilyen vékony műanyagból készítetek az oldalra csíptethető alakot. Lehet egészen egyszerű is, a dizájnnak csak a türelmetek és a fantáziátok szab határt.














Az utolsó ma bemutatott típus az irodai kapcsokra alapoz és igen erős pillanatragasztóra, vagy ragasztópisztolyra-bűbájra lesz hozzá szükségünk. Előnyük, hogy sosem csúsznak ki a könyvből, és mivel bárhova odacsíphetőek, elhagyni is nehezebb őket. Három alap verziója létezik:
- szalagos gemkapocs - színes, vidám, egyszerű. Kellő hosszúságú szalagot vágva rácsomózzuk a kapocsra, majd némi ragasztóval megerősítjük, hogy ne csússzon.
- gombos gemkapocs - ideális az innen-onnan leszakadt, talált gombok hasznosításának. A ragasztó segítségével mindössze rögzítenünk kell a kapocs tetejére a kiválasztott gombot.
- papír-, filc- vagy műanyagdíszes gemkapocs - ezek a díszek általában laposak, így szükségünk lesz egy hátoldalra is, hogy jól tartsanak. Az elő- és a hátlap közé kell beragasztani a kapcsot, majd tetszés szerint dekorálni.

Természetesen, akinek több kézügyessége van, megpróbálkozhat horgolással, szövéssel, és hímzett szalagokkal is, a fentiekben azonban a legegyszerűbb, mindenki által könnyen és gyorsan elkészíthető darabokra összpontosítottam. Remélem, elnyerte tetszéseteket és kipróbáljátok! :)

Kitsune

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése