2014. február 6., csütörtök

Waitangi Day

Üdvözlet mindenkinek! Ha nem tudnátok nevezetes nap van ma, a Fülöp-szívek legkedvesebb országában, Új-Zélandon! (*belezokog az ikre hajába, mert még mindig nem tudta feldolgozni, hogy el kellett jönniük onnan*)
A Waitangi Day-nek nevezett nemzeti ünnep a Waitangi Egyezménynek állít emléket. 1840-ben február hatodikán a Brit korona küldöttei és 500 Maori törzsfőnök ekkor írtak alá Új-Zéland alapító okiratát. Először 1934-ben emlékeztek meg erről a napról, és 1974 óta munkaszüneti nap náluk a február hatodika. (Én igazán pártolnám ennek az ünnepnek az átvételét Magyarországra is! Olyan szívesen kihagytam volna a mai Átváltozástan órát!)
Míg egyes emberek csak a szabad napot látják a mai napban (izé...), a Maori törzsek tagjai főleg arra használják fel az időt, hogy reflektáljanak az Egyezményre - különösen, hogy az 1970-es évek óta egyre nagyobb vitát kavar az Egyezmény helye a modern Új-Zéland napjaiban, és ez jelentős hatással van a megemlékezésekre is. A fő probléma ott keresendő, hogy egyes aktivisták szeretnék, ha kiemeltebb szerepe lenne az Egyezménynek, ugyanakkor a tiltakozók szerint a Britek átverték a Maorikat, és elcsaklizták tőlük a földjeiket! Ez az ellentét 1840-ből származik: A Waitangi Egyezmény aláírásával Új-Zéland a Brit Birodalom része lett és biztosította a maorik jogait a földjeikhez - elvileg. Ugyanis a maori és az angol nyelvű változat szövege nem azonos, így nem lehetünk biztosak benne, miben is állapodtak meg! (ezért kell jól tudni legalább idegen nyelven! Így biztos lehetsz benne, hogy nem szedik el a földed, vagy adnak el egy hippogriffért!)
Mindenesetre a munkaszüneti napon sokféle koncert és fesztivál van, sőt egyes helyeken a maori kultúrával is meg lehet ismerkedni! Mivel ma van Bob Marley születésnapja is, ezért sok helyen reggae zenét lehet hallani - ezért búcsúzóul én is tőle hagyok itt nektek egy számot:


- F2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése