2015. december 31., csütörtök

A mackók pszichológiája

November 7. idén az "ölelgess medvét!" jeligét viselte, aminek leírásában, az apróbetűs részben a szervezők azt kérték, lehetőleg plüss mackóval kísérletezzünk. Bár a jeles nap már régen elmúlt, mégis utánajártunk, honnan is ered ez a közkedvelt játék és miért is kellene ölelgetnünk :)
 
Hogyan született a Teddy mackó? Az Egyesült Államok egyik elnöke, Theodore ‘Teddy’ Roosevelt 1902-ben visszautasította egy medve lelövését vadászkirándulása során, amit az ottani lapok nevetségesnek találtak. Egy játékgyáros, Morris Michtom azonban úgy gondolta, ez inkább nemes dolog és megálmodta az aranyos, ölelgetnivaló medvebocsot, akit az elnök után Teddynek keresztelt el. Kicsivel később jelentek meg németországban a mozgatható végtagú medvécskék. Azóta hosszú út áll mögöttük, népszerűségük azonban töretlen és ennek nem is egy oka van :)

1. Ha a zöldségeket és gyümölcsöket maci alakra vágjuk, a gyerekek sokkal nagyobb eséllyel eszik meg azt. A maci barátságosabbá, szimpatikusabbá teszi a dolgokat.

2. A „The Healthy Teddy Clinic” nevezetű gyermekklinikán a nővérek plüssmacikkal magyarázzák és tanítják az egészségüggyel kapcsolatos dolgokat a gyerekeknek.

3. Azoknál a felnőtteknél és idősebb tinédzsereknél, akik plüssmacit, vagy más plüssállatot visznek magukkal az epilepszia vizsgálatakor, gyakrabban negatív az eredmény – a macid akár az epilepszia kezelésében is segíthet!
4. Sok pszichológiai kísérletnél segítenek még a plüssmacik, például arra használják, hogy az idegességet kiküszöbölve, tapasztalataikat egy plüssmackónak a fülébe suttogva mondják el, ezzel pedig sokkal effektívebb eredményeket érhetnek el.

5. … vagy éppen arra is akad számos példa, hogy macikon mutatják be nekik, a szóbeli tájékoztatáson kívül, mi vár majd rájuk a kísérletben. Egy macival mindent könnyebb megérteni!
6. Egyes kölyök állatoknak kis korukban óriási szüksége van a testvéreikre az egészséges fejlődéshez, így az ilyenekről gondoskodó szervezetek, ha nincs több egyforma korú állatkájuk, plüssel pótolják átmenetileg őket.

7. A brit felnőttek 35%-a beismerte, hogy plüssmackóval alszik. Ez minden harmadik felnőtt...és csak azok, akik felvállalták ;) Ennek a nagyobbik része valószínűleg hölgy – egyetemisták körében a lányok 80%, míg a fiúknak csak 10%-a ismerte be mackó birtoklását.

8. Hogy az állatok is ugyanúgy szeretik a macikat, mint az ember, egy elárvult kis kenguru története is bizonyítja. A gondozója adta neki a mackóját és Zsebibaba mindenhova magával cepeli – ölelgeti, játék gyanánt a rúgásokat gyakorolja rajta és vele is alszik.

9. Nem csak traumatizált állatkáknak, hanem bántalmazott gyermekeknek is szoktak terápiás céllal mackót adni, aki segíthet nekik feldolgozni a történteket, csökkenti a stresszt és biztonságérzetet nyújt.

10. A mackód társaságibbá és nyitottabbá tehet :) A fentebb felsoroltak miatt pedig egészségesebbé is, ne félj hát élvezni a társaságát <3 (titokban úgyis egy csomó embernek van...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése