2015. december 26., szombat

Állatmenhelyek




Egy német hiedelem szerint a Karácsonyt megelőző Szenteste olyan mágikus időpontja az évnek, amikor a tiszta szívű emberek megérthetik az állatok nyelvét. Az már közismert tény, hogy néhány mágus az év bármely időszakában képes kommunikálni az állatokkal. Ahhoz azonban egyikünknek sem kell ilyen kivételes képességgel rendelkezni, hogy tudjuk, az állatok is érző, törődést igénylő és szeretetre vágyó teremtmények.

A Karácsony a szeretet ünnepe és egyben az ajándékozásé is. Fogyasztói társadalmunk egyik jelentős negatívuma, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Karácsony lényege nem a családtagjainknak, szeretteinknek vett nagyobbnál nagyobb és szebbnél szebb ajándékokban merül ki. Egy amerikai mozgalom, az "Advent összeesküvés" arra buzdít, hogy minél kevesebbet vásároljunk és minél többet adjunk ezzel egyidejűleg a szeretet nevében a rászorulóknak. Joggal merülhet fel a kérdés, mi köze ehhez a mozgalomhoz az állatoknak. A válasz egyszerű. Az állatok is lehetnek rászorulók, akik önhibájukon kívül kerülnek az utcára.

Egész egyszerűnek tűnik elmenni mellettük azzal a gondolattal, hogy majd a menhelyek befogadják ezeket a szerencsétlen gazdátlan állatokat, akik valami oknál fogva az utcán végezték, azonban a menhelyeknek sem egyszerű. Főként nem Karácsony környékén. Tudtátok, hogy az ünnepek idején nagyon sok kisállat válik gazdátlanná, mivel az emberek gyakran gondolják úgy, hogy remek ajándék lenne egy kiskutya például, az ajándékozott azonban ezzel meglehetősen sok esetben nem ért egyet. Az utcára kerülő kiskutya, kiscica vagy bármely másik állat - pár éve Amerika egyik városában például a kóbor malacok szaporodtak el, miután gazdáik ráuntak költséges tartásukra - befogadása nem is olyan egyszerű. A menhelyek nem rendelkeznek végtelen erőforrásokkal anyagi szempontból és befogadóképességük is korlátozott. Minden egyes bővítés megterhelő anyagilag, miközben forrásaik jelentős része többnyire adományokból származik. Az említett okból adódóan Karácsony táján az állatmenhelyek helyzete még a szokásosnál is nehezebb.

Hogyan segíthetsz te ebben a helyzetben, kedves olvasóm?

Több lehetőség is nyitva áll előtted, ha úgy gondolod, hogy ezek a kis ártatlan rászorulók megérdemelnek egy kis segítséget részedről a szeretet nevében. Lehetsz önkéntes segítő a hozzád legközelebb fellehető állatmenhelyen. A segítő kezekre mindig nagy szükség van, és hidd el, miközben adsz, még kapni is fogsz, hiszen ezek az állatok képesek feltétel nélküli szeretetre és hűségre. Ha nincs annyi időd és energiád, hogy bejárj valahová szabadidődben állatokkal foglalkozni, örökbe fogadhatsz, egyes helyeken akár ideiglenesen is, nem csak véglegesen, ezzel lehetőséget adva a menhelynek, hogy egy másik állatot is befogadhasson. Emellett természetesen segíthetsz anyagilag is, adód 1%-val, amennyiben adófizető vagy. Talán el se hinnéd, mekkora segítséget jelenthet az állatmenhelyeknek ez az 1%, amit felajánlhatsz számukra. A legtöbb menhely sajnos híján van mindenféle állami támogatásnak, így tulajdonképpen bevételeik adományokból származnak és ez jelentéktelennek tűnő 1% is több állatot menthet meg, hiszen ebből biztosítják a szállásukat, élelmezésüket, gyógykezelésüket. Mindemellett természetesen tárgyi és pénzbeli adományokkal is lehet segíteni az év során bármikor, például adományozhatsz kutyaeledelt vagy segíthetsz kifizetni egy állat gyógykezelésének költségeit, stb. Amennyiben kedvet kaptál, hogy tégy valamit ezekért a kis rászorulókért, de nem tudnád, hogyan is segíthetnél leginkább, mindig felveheted a kapcsolatot a hozzád legközelebbi menhellyel.

Az alábbi linkekre kattintva megtalálhatod Magyarország állatvédő szervezeteinek országos listáját, valamint az állatmenhelyek országos listáját:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése