2015. december 22., kedd

Karácsony - érdekességek és furcsaságok


1. Norvég tudósok azt feltételezik, hogy Rudolf orra egy légúti fertőzés miatt vörös.

2. Először a németek készítettek mű karácsonyfát zöldre festett lúdtollakból.

3. Évente több, mint 3 milliárd karácsonyi képeslap kerül postára csak az Amerikai Egyesült Államok területén. 

4. Mikulás rénszarvasainak többsége olyan nevet visel, amit többnyire szarvasbikáknak adnak, mint Villám meg Üstökös. A szarvasbikák azonban Karácsony környékén hullajtják el az agancsukat, így Mikulás rénszarvasai nevük ellenére inkább szarvasünők lehetnek.

5. Karácsony napja i.sz. 350 óta esik december 25-re, ebben az évben nyilvánította ugyanis I. Gyula pápa hivatalosan Jézus születésnapjává ezt a napot.

6. A karácsonyfa három alapvető, tradicionális színe a zöld, vörös és arany. A zöld az életet és az újjászületést jelképezi, a vörös Krisztus vérét, az arany pedig a fény és a jómód szimbóluma.

7. Az elterjedt hiedelem ellenére az öngyilkossági arányok Karácsony idején alacsonyak, ugyanis a statisztikák szerint tavasszal érik el a csúcspontjukat, nem az ünnep idején.

8. Bolíviában a Karácsonyt megelőző este kerül sor az úgynevezett Misa del Gallo-ra, azaz a Kakas miséjére, amikor néhányan még kakast is visznek a templomba, ugyanis a hiedelem szerint ez volt az első állat, amely Jézus születését hírül adta a világnak.

9. Lengyelországban a pók és a pókháló gyakori karácsonyfadísz, ugyanis egy legenda szerint egy pók takarót szőtt Jézusnak. A lengyelek számára a pók a jóság és a jólét szimbóluma.

10. Az Amerikai Egyesült Államokban a Karácsony 1870- június 26-a óta hivatalos ünnep országszinten. Alabama volt az első állam, ahol ünnepként ismerték el ezt a napot, méghozzá 1836-ban, Oklahoma pedig az utolsó, ugyanis csak 1907-ben lett ez a nap hivatalos ünnepnap ebben az államban. 

11. A fagyöngy (Viscum album) angol elnevezése, a "mistletoe" egy angolszász kifejezésből, a "misteltan"-ból ered, aminek jelentése "kis trágya ág", ugyanis a növény madarak ürülékével terjedt el.

12. Az örökzöldek (angolul "evergreen" az óangol aefie (mindig) és gowan (nőni) szavakból) az örök élet és újjászületés szimbólumai időtlen idők óta. A pogány vallások imádatának tárgyát képező örökzöld ágak és fák az ősei a keresztény karácsonyfának. 

13. Mivel a karácsonyt egy hanyatló ünnepnek tartották, a puritánok 1659 és 1681 között betiltottak mindenféle karácsonyi ünneplést Amerikában, a tiltást megszegőknek pedig 5 shilling értékű pénzbírságot kellett fizetniük.

14. Portugáliában, Braga városában a 16. században betiltották a karácsonyi díszekben sűrűn megjelenő magyal, borostyán és egyéb zöld ágak használatát pogány kötődéseik miatt.

15. A mikulásvirág Mexikóban őshonos és először az aztékok termesztették. Az általuk Cuetlaxochitl (virág, ami hervad) néven ismert növény vörös színe a tisztaságot jelképezte és lázcsillapításra használták. Az elterjedt hiedelem ellenére nem mérgező. 

16. A Karácsony olyan pogány ünnepekben gyökerezik, mint a Saturnalia (december 17-23) és a Deus Sol Invictus, avagy a legyőzhetetlen Nap születésének ünnepe (december 25). A katolikus egyház elítélte ezeket az ünnepeket, és december 25-ét Jézus születésnapjának nyilvánította, noha semmi sem bizonyítja, hogy Jézus ezen a napon született volna.

17. Mikulás alakja egy valós történelmi személyre épül. Szent Miklós a negyedik században élt és volt Myra városának püspöke. Ő a világ legkedveltebb nem bibliai szentje, aki egyben a tengerészek, kereskedők, gyógyszerészek, zálogházak, gyermekek, diákok, árvák és az általában nehéz körülmények között élők, valamint New York City védőszentje is.

18. A puritán Oliver Cromwell 1649 és 1660 között betiltotta Angliában a Karácsony ünneplését, csak az imák és istentiszteletek voltak megengedettek. 

19. A wassail forralt fűszeres almabor, amit Karácsony tizenkét napja idején fogyasztanak Anglia egyes vidékein. A név az óskandináv "ves heil" kifejezésből ered, jelentése "jó egészség".

20. Ma is vita tárgya, hogy melyik amerikai elnök állított először karácsonyfát a Fehér Házban. Egyesek kutatók szerint ez az elnök Franklin Pierce volt 1856-ban, mások szerint azonban Benjamin Harrison 1889-ben. Az bizonyos, hogy a Fehér Ház kivilágításának hagyománya 1923-ban vette kezdetét Coolidge elnöknek köszönhetően.

21. Teddy Roosevelt környzetvédőként 1901-ben kitiltotta a karácsonyfákat a Fehér Házból.

22. Történészek szerint az első ember, aki karácsonyfát díszített a reformátor Luther Márton volt. A legenda szerint annyira megihlették az égen ragyogó csillagok, amiket egy fenyőfa ágain keresztül látott, hogy hazavitt egy örökzöldet és gyertyákkal díszítette fel, hogy gyerekei is láthassák, amit ő látott.

23. Az első írásos utalás karácsonyfára 1531-ből származik, Németországból.

24. Az angol Christmas kifejezés a Christ és a "mass" szavak összevonásából származik, tehát tulajdonképpeni jelentése "Krisztus miséje" és először 1038-ból származik róla feljegyzés óangol nyelven, "Cristes mæsse"-ként. Az Xmas rövidítésben az X Jézus görög nevének kezdőbetűje.

25. Németországban a Karácsonyt megelőző Szenteste az év azon mágikus időszaka, amikor az tiszta szívűek megérthetik, mit beszélnek az állatok.

26. A viking Odin Mikulás egyik előfutára, ugyanis a mítoszok szerint nyolclábú lova, Sleipnir hátán lovagolva ajándékokkal jutalmazta vagy büntetéssel sújtotta a gyerekeket télen, akik ilyenkor csizmáikat élelemmel töltötték meg Sleipnir számára.

27. A legkorábbi ismert karácsonyfadísz az alma. A középkori színészek Karácsony idején gyakran előadták Ádám és Éva bűnbeesésének történetét, ilyenkor pedig a tiltott fát jelképező fákat, általában fenyőket, almával díszítették, ami az emberek körében is elterjedtté vált később.  

28. Az első karácsonyi üdvözlőlapot egy brit illusztrátor, John Callcott Horsley készítette 1843-ban Sir Henry Cole kérésére.

29. Az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 21000 karácsonyfa-ültetvény van, ahol átlagban 15 évig nevelik a fenyőket, mielőtt kivágnák őket, hogy piacra kerüljenek.

30. Az UNICEF adatai szerint 2106 millió kiskorú gyermek él a világon, ami azt jelenti, hogy ha átlagban 2,5 gyerek él egy háztartásban, Mikulásnak 842 millió helyen kell megállnia Szenteste és 221 millió mérföldet kell megtennie közben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése