2013. október 5., szombat

Az állatok világnapja


Október 4. az állatok világnapja, egyben védőszentjük, Szent Ferenc emléknapja is. Assisi Szent Ferenc korát messze megelőzve intette az embereket, hogy gyönyörködjenek és tiszteljék a természetet. A legenda szerint értette és beszélte az állatok nyelvét, s gondoskodását szeretettel, engedelmességgel hálálták meg – hallgattak szavára és elcsendesedtek, ha prédikált. Tettei közt tartják számon a gubbioi farkas megszelídítését is.

1931 óta él ez a hagyomány, melynek keretében számos állatkert, vadaspark, tropikárium és egyéb hely készül programokkal, valamint igyekeznek felhívni nemcsak a házi állatok, de a vadon élők helyzetére is a figyelmet.


Mik veszélyeztetik őket?
- Az élőhelyük irtása: az esőerdők eltűnése, az elsivatagosodás, a folyók szabályozása, erőművek, utak, más épületek építése
- A környezetszennyezés: olajfoltok, szennyvizek, rovarirtók, mérgek, műtrágyák...
- A mezőgazdaság: a kártevők irtására használt mérgek, a monokultúrák, a mérgező növények ültetése – az olajrepce egy génmódosított fajtája például már nem riasztja az őzeket, de fogyasztása hatására fokozatosan megvakulnak és idegrendszerük felmondja a szolgálatot.
- Az orvvadászat: az egészben a legszomorúbb, hogy azok, akik voltaképpen leölik az állatokat, többnyire keveset keresnek, a feketepiaci árnak töredékét.
- Az ipar: legyen szó akár az élelmiszer-, akár a gyógyszer-, a divat- vagy a kozmetikaiparról, mind veszélyt jelentenek. A túlzott mértékű halászat és vadászat, mely néha csak egyes kis testrészek miatt történik (cápauszony, tigrisfog, orrszarvú tülök, elefántcsont) és sokszor hagyományok, hiedelmek miatt. A gyógyszerészet és a kozmetika alapanyagként és kísérleti alanyként is használják az állatokat, nagyon kegyetlen módon, az ő bőrük, életük árán tesztelve, bőrbarát-e egy termék. Kínában a medveepe tradicionális gyógyszer, amit többnyire illegálisan termelnek ki és árulnak, hatalmas fájdalmakat okozva az állatoknak, melyek évtizedekig szenvednek olyan kicsi ketrecben, amiben megfordulni se tudnak.
A divat miatt számtalan emlős és hüllő hal meg – mivel a lelövésük nem jöhet szóba, hogy ne sérüljön a bőrük, megesik, hogy élve nyúzzák őket. 1-1 bundakabát elkészítéséhez 20 róka, 50 nercbunda, 150 csincsilla minimum szükséges. A felhasznált állatmennyiség a termék méretétől függően több is lehet.
- Idegen állatfajok behurcolása: melyek fokozatosan kiszoríthatják az őshonos fajokat. Az egyik ilyen példa a katicabogáré – a kétpettyest és hétpettyest a harlekinkatica veszélyezteti, mely agresszívebb, mind a felnőtt, mind a lárvája. Kelet-Ázsiából telepítették be, mivel falánksága miatt roppant hatékony.
hétpettyes katica

harlekin, avagy "rémkatica"

Ez a nap lehetőség, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését, de mint sok más esetben, itt is érvényes, hogy az állatoknak egész évben szükségük van a szeretetünkre és a törődésünkre. Sokféleképp segíthetünk, a két legegyszerűbb talán az, ha a hozzánk legközelebbi lényeken segítünk – madáretetéssel, menhely támogatásával, örökbefogadással, figyelmességgel.
Yuumei alkotása (http://yuumei.deviantart.com)

Kitsune

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése