2014. július 28., hétfő

Hajtogass verset!

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGstor5jkMOk8bG7fA8ATTTXdchPfQuYxqsJyppqsvTt3bCrCgeA
Két hete részt vettem egy önismereti haiku-hajtogatásnak keresztelt kis programon a TANDEM egyesület rendezésében. Kevés kíváncsit vonzott (a tábor többszáz lakójából mindössze 10 embert), így családias hangulatban láttunk a feladathoz, mely első lépésben abból állt, hogy kétsoros dalszöveg- és versrészletek közül kellett választanunk egyet, amit akkor leginkább hangulatukhoz illőnek éreztünk. Nálam az alábbi cetli kötött ki:
Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon
s ont monoton bút konokon és fájón.

A részletekről felidéződő emlékek és benyomások kiváltotta érzéseket, gondolatokat három szóban kellett összefoglalnunk és lejegyezni az eredeti szöveg mellé (így kerültek a papírra az avarszín, levélzsongás, lopakodni). Utána az instrukcióknak megfelelően párba csoportosulva rövid eszmecserét folytattunk választásukról egy idegennel, megosztva vele az emléket és az érzéseket, vagy csak gondolatokra szorítkozva, hogy aztán a beszélgetést újabb három szóval jellemezve bővítsük a listát. Mókás módon a velem beszélgető srác részlete Weöres Sándor galagonyás verséből származott, ami szintén őszi hangulatú. Végül a kapott és a hozzáírt szavakat felhasználva új verset kellett költenünk, addig hajtogatni a gondolatokat, amíg azok kerek kis egészet nem alkottak. A szavakat kis mértékben lehet módosítani, valamint korlátozott mennyiségben hozzáadhatóak névelők és kötőszavak. Nekem az alábbi háromsorosokat sikerült összehoznom (bár a haiku szabályainak csak az egyik felel meg):

Monoton zsongó tájon
tarkán ontott levelek - 
mindenkiben találni Őszt.

*
A lopakodó Ősz
mindenkiben avarszín
levélzsongást talál. 
Végezetül felolvastuk a verseket, sőt, a sátor mellett kiállításra is kerültek. Aki kedvet érez hozzá, kisebb baráti társasággal ki is próbálhatja, könnyű, kreatív szórakozást kínál, érdekes beszélgetéstémákkal. 

Kitsune

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése