2016. január 13., szerda

Tanuljunk elmetérképpel!

Rengeteg különböző tanulási módszer van, amivel segíthetünk magunknak megjegyezni a fontos dolgokat – ezek közül az egyik nem más, mint az elmetérkép, vagy más nevén gondolattérkép. Azoknak, akik vizuális alkatok és könnyebben tanulnak meg valamit, ha az látványos, ez nagyban segíthet!

A módszer lényege nem más, mint a logikai kapcsolatok megtalálása, amiket különböző jelzésekkel, képszerűen viszünk fel a papírra. Elsősorban fekvő oldalon érdemes nekifogni, mert ez sokkal nagyobb teret nyit a térkép elkészítésére – hiába ugyanakkora ugyanis a lap, ha az agyunk az álló formátumnál korlátokat érez.



Első lépésben középre írjuk fel a témát. Ezt kellően cikornyás betűkkel is megtehetjük, hiszen ez lesz mindennek a kiindulópontja, és amíg rajzolgatunk, addig lélekben fel tudunk készülni a tanulásra.

Az elmetérképnél mindig nagyobbtól a kisebb felé haladunk. Ennek az elvén a második lépés az, hogy a fő altémáknak ágakat rajzoljunk a középpontból indulva. Ezeket érdemes külön színnel jelölni, hiszen az ágak végén lesz maga a lényeges, megtanulandó tartalom. Ha különböző színekkel írunk, akkor sokkal jobban elkülönülnek egymástól a részek, ami segíti a jobb átláthatóságot.

Miután megvannak a fő irányok, a harmadik lépésben az egyes ágakat bonthatjuk tovább, kisebb egységekre. Itt már fontos, hogy a saját logikánk szerint egymásra épülő sorrendet tartsuk, mert ez lesz az, amit könnyebben megtanulunk. Nem feltétlenül egyezik a tankönyv logikájával, de ettől nem kell megijedni!


Néhány hasznos tipp:
- Segít, ha az azonos logikai kapcsolatokhoz mindig ugyanazt a jelzést használjuk, mint például a matematikában az egyenlőség jelnél – azonnal tudod egy pillantásból, hogy mit jelent. Ilyeneket alkothatsz te is!
- A témákat nem csak az írás színével választhatjuk el, hanem szövegbuborékszerűen is körberajzolhatjuk, ezzel keretet adva az egyes részeknek. Ez főleg akkor hasznos, hogyha szövegtömböket is írunk rá, nem csak szavakat és gondolatokat.
- A betűk nagyságával jelezhetjük magunknak, hogy mi az igazán fontos az elmetérkép tartalmából, és mi az, ami szinte már csak érdekességszámba megy.
- Az elmetérkép kiegészíthető kompozícióba illesztett post-itekkel, sormintákkal, bármivel, ami segít eszedbe juttatni a tananyagot.



Ha pedig mindaz nem lenne elég, hogy a tanulást remekül segíti, akkor még azt is eláruljuk, hogy ha elmetérképet készítesz és jól sikerül, akkor mindenki a jegyzeteid csodájára fog járni! : D

Ha kipróbáltad és szerinted is jól sikerült, akkor fotózd le elmetérképedet és küldd el nekünk! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése