2016. szeptember 21., szerda

Agymenők

Chuck Lorre és Bill Prady sorozata húsz perces részekből áll, és a szituációk humorát kiaknázó komédia, amely a The Big Bang Theory (vagyis szó szerint A Nagy Bumm-elmélet) címmel került műsorba először Amerikában 2007 szeptember 24-én, a CBS csatornán. Azóta már Magyarországra is eljutott, és ebben a hónapban a tizedik évada veszi kezdetét.




Történetünk a kaliforniai Pasadena városában játszódik. Itt éli nem mindennapi és cseppet sem unalmas életét egy bérlakásban az elméleti fizikus, Sheldon Cooper (Jim Parsons) és a kísérleti fizikus Leonard Hofstadter (Johnny Galecki). Állandó szereplő még két barátjuk is, az anyjával élő mérnök, Howard Wolowitz (Simon Helberg), valamint az ösztöndíjjal Amerikában tartózkodó indiai asztrofizikus, Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar). Életüket már az első részben felforgatja a szemközti bérlakásba beköltöző, Omahából származó és színésznői álmokat dédelgető szőke pincérnő, Penny (Kaley Cuoco). Idővel aztán a szereplők köre bővül, bekerül a visszatérő arcok közé Bernadette Rostenkowski (Melissa Rauch) is, valamint Amy Farrah Fowler (Mayim Bialik). És hogy mi minden történik az egyes részekben? Képzeljünk el négy kockát, akinek halvány fogalma sincs arról, hogy hogyan élik mások az életüket, de sokszor még arról sem, hogy egyáltalán másként is lehet élni. A maguk kis világában nagyon menők, ami azt illeti, a Caltech tudósai, akik a Higgs-bozonnal, sötét anyaggal, tér és idő kontinuitással, húr elmélettel, szuperfolyékonysággal foglalkoznak, vagy éppen az ebéd megmelegítésére használják a szupererős laboratóriumi lézert, csak mert megtehetik és érdekes kísérlet, hogy mennyi idő is kell erre, viszont odakint, a laboratórium falain túl vicces helyzeteket szül viszonylagos furcsaságuk. Hogyan lehet beszédre bírni egy nők előtt beszélni képtelen szociális fóbiást? Hogyan randizik egy kocka? Mihez lehet kezdeni egy robotkézzel? Mire jó a Marsjáró? Mi az a Schrödinger barátsága? Rengeteg érdekes kérdésre kaphatunk választ, mindamellett, hogy jól szórakozhatunk viccesebbnél viccesebb helyzeteken és megjegyzéseken. Egyébként rengetegszer esik szó a sorozatban olyan közkedvelt alkotásokról is, mint a Harry Potter, A Gyűrűk Ura vagy éppen a Doctor Who, illetve felbukkannak olyan közismert alakok is, önmagukat adva, mint Wil Weathon, a Star Trek Weasley Crusherje, Neil deGrasse Tyson asztrofizikus és nem utolsó sorban maga Stephen Hawking is.




Mindent egybevéve egy kellemes esti kikapcsolódásra alkalmat adó, szórakoztató sorozatról van szó, amelyből még tanulhatunk is ezt-azt, miközben a szereplőkön és az egyes helyzeteken nevetünk. Megéri megnézni. Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése