2016. szeptember 14., szerda

Sorozatajánló - American Horror Story

Az American Horror Story (AHS) először 2011-ben debütált, azóta minden évben új évaddal kedveskedik nekünk Ryan Murphy, aki Brad Falchukkal együtt létrehozta a horror szerelmeseinek ezt a remekművet. Azért választottam ezt a sorozatot, mivel ma, 14-én indul Amerikában a legújabb, hatodik évad, aminek a címe; „The Mist” avagy „A köd”. Nem akarok mindent részletesen leírni, mert ezzel lelőném azok előtt a poént, akik még nem látták, de érdekelné őket ez a sorozat.
Szóval, kezdjük is! ^^

Az AHS fő műfaja a horror-dráma, de a thrillerként is szoktak rá hivatkozni. Oké, minden sorozat más dologért menő vagy különleges, így ennek is megvannak a saját különlegességei. Például a főcímdala: minden évadnak ugyanaz a zenéje, egy énektelen dallam, ami az évadok hangulatához van igazítva. KATT Bevallom, elég hátborzongató tud ez a zene lenni, miközben nézed a openinget. Másik különlegessége, hogy minden évad külön történetszálat bont ki. Nem úgy folynak a történések, mint egy átlagos sorozatban, hogy a következő évad ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. Szóval szerintem ez egy nagyon jópofa dolog, ráadásul Ryan és Brad úgy akarják megcsinálni, hogy mindegyik évad kötődjön valamilyen szinten a többihez, vagy legalább egyhez, hogy mégis egy nagy történetet alkosson a négy évad. Ennek megfelelően a színészek gyakorlatilag ugyanazok, csak más szerepet alakítanak. Hogy néhány visszatérőt kiemeljek: Denis O'Hare, Jessica Lange, Evan Peters, Sarah Paulson (és mellettük még sokan mások).
Plusz információ: A sorozatban látott személyek és történések általában igaz történeteken alapulnak. Példának okán ott van a Fekete Dália, ami az első évadban bukkan fel, vagy a baltás gyilkos a harmadik évadból.

Az évadokról:
Az első évad 2011. október. 5-én került adásba az Egyesült Államokban, az FX csatornán. A gyilkos ház címet kapta, ami a jelenben játszódott.  Röviden arról szól, hogy a Harmon család új életet szeretett volna kezdeni ( ők állnak a történések a központjában ), ezért elköltöznek Los Angelesbe, egy véres múltú kúriába. Persze, ezt nem tudták az elején. :P Na, itt kezdődnek a bonyodalmak, főleg éjszakánként. Lesz itt szellemjárás, gyilkosság, sikítás. Minden!


A második évad 2012. október 17-én került adásba először. A Zártosztály címet viseli. Szerintem sejthető, hogy egy elmegyógyintézetben játszódik. Az évad különlegessége, hogy ugrál az időben, hisz a jelenben indul, aztán elkezdődik a visszaemlékezés és megmutatja, hogy a nagyra becsült Briarcliff nevű elmegyógyintézetnek milyen sötét múltja van, ami az 1964-ben ott dolgozókat mutatja be, no meg az ott ápolt betegeket. Szerintem ez a legbetegebb évad, a többi se semmi, de ez magasan viszi a prímet. Kövezzetek meg, de ez fogott meg a legjobban. Szerintem büdösül jól összehozták, mivel utánaolvastam az elmegyógyintézeteknek és valóban voltak ilyen…100 esetek.


A harmadik évad 2013. október 9-én startolt, Boszorkányok címmel. Szintén a jelenben játszódik. A sorozat az elején bemutat egy boszorkányokat képző iskolát, ahol a lányokat megtanítják használni az erejüket ( a mi sulink jobb <3 ). Ebben az évadban a boszorkányok és a sámánok harcban állnak egymással, ráadásul a boszorkányok már kihalófélben vannak. Keresik a legfőbbjüket, aki a többiek vezetője lesz, úgymond. A végén meg is találják. Ez azért már sokkal könnyedebb, mint a második évad, de mint mondottam, minden évad rejt magában fincsiségeket. ;)


A negyedik évad 2014. október 8-án jött ki, Rémségek cirkusza néven. Az 1950-es évekbe röpít minket vissza, az akkori körülményeket mutatja be ez az évad. Itt egy rémcirkusz társasága kerül középpontba, illetve az ellenük elkövetett gyilkosságok, gyilkossági kísérletek. Itt láthatsz kétfejű nőt, törpét, óriást, erőembert, szakállas nőt...

 

Az ötödik évad 2015. október. 7-én mutatkozott be, Hotel néven. A jelenben játszódó Cortez hotel személyzetéről, történetéről szól, sőt vámpírizmus is megjelenik. Viszont itt picit több az erotikus tartalom, mint a többiben. Talán ez Lady Gaga szereplésének is köszönhető, mivel ő játssza a Cortez grófnőjét, aki nem egy szeretőt tart. Ráadásul Gaga mellett Wes Bentley is főszálat visz, nyomozóként megpróbál egy kegyetlen gyilkos nyomára bukkanni, ezért költözik be a Cortezbe. Hát… ez se semmi évad.
Aki szereti az ilyen stílusú groteszk sorozatokat, azoknak melegen ajánlom. Nem kell számítani „arcodbaugróscsúnyanénikre”, nyugi. De ha félős vagy, ne este nézd…


A színészek kiválóak, a történet, a szálfuttatás szintén elismerésre méltó. A legjobb, hogy nincs befejezetlen szál; mindennek van eleje, közepe és vége. A hatodik évadot, ahogy írtam, most szeptember 14-én kezdik adni Amerikában. Hozzánk valószínűleg egy-két nap alatt eljut feliratozva, a szinkronizált részeket pedig valamikor február környékén lehet várni az eddigiek alapján. Erről az évadról nem sokat tudni, az előzetesekből ítélve kicsit sok a pók… remélem nem azokról fog szólni.  XD Majd kiderül. :)

Egy kis apróság: KATT

Köszönöm, hogy végig olvastad! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése