2016. november 27., vasárnap

Madáretető - nem csak főnixeknek



Itt a tél a nyakunkon, voltak már fagyok is, hát mi lesz így szegény madárkákkal, akik nem költöznek? Csináljunk nekik madáretetőt! Ami kell hozzá: dekopírfűrész, falap-lemez, faragasztó, kalapács, csiszológép, vonalzó, filctoll és szögek. Elsőre furcsának tűnhet, de mindennek megvan a maga szerepe. A saját madáretetőmet úgy terveztem, hogy egy macskát is elbírjon, mert a cicám szereti felenni a madáreleséget.




Először is fogjuk a falapot, majd a filctoll és a vonalzó segítségével bejelöljük, hogy hol szeretnénk elfűrészelni, mit mekkorára tervezünk. Ezután kivágjuk a bejelölt részeket a dekopírfűrésszel.

FIGYELEM! Ha kiskorú vagy, szigorúan felnőtt felügyelet mellett ajánlott nekifogni a madáretető elkészítésének. Ujjakra, egyéb végtagokra vigyázni.

Amiket kivágtam:
1 db alj,
1 db tető (kicsivel nagyobb, mint az alj),
8 db, egyforma méretű láb.

A lábakat párosával összeragasztjuk a faragasztóval, hogy jobban tartsák a tetőt, a ráhulló havat, illetve az élőlényeket, amelyek rátelepedhetnek (galamb, veréb, egér, macska, stb...) Miután befejeztük a ragasztást, a csiszológéppel végig lehet menni minden darabon, hogy tényleg pontosan egyforma méretűek legyenek, ne forduljon elő az, hogy az egyik netán kisebb, mint a másik. Ezután három-három darab szöget ütünk a dupla lábakba, hogy véletlenül se menjenek szét. 





Mikor mindezzel elkészültünk, fogjuk az aljat, a négy sarkába csöppentünk egy-egy kis adag ragasztót, majd a már előkészített lábakat sorban az egyes sarkokba helyezzük, és odaszögezzük őket.





Amint végeztünk, a félkész madáretetőt megfordítjuk, ragasztót csöppentünk a lábakra, majd rájuk illesztjük a tetőt. Szögekkel erősítsük ezután a tetőt is a lábakhoz, hogy biztosan egyben maradjon a művünk. És már készen is vagyunk. Egy masszív, erős madáretetőt hoztunk létre, amit ki is akaszthatunk az itthon maradt szárnyasok örömére. 







A madarak imádni fogják, elég kitenni egy fára, beleszórni madáreleséget, és már gyönyörködhetünk is a csivitelőkben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése