2016. november 24., csütörtök

Suburgatory (A kondom el van vetve)



Amikor George Altman (Jeremy Sisco), az egyedülálló apa lánya szobájában kutakodva egy doboz óvszert talál, úgy dönt, sürgősen környezetváltozásra van szükség, és New York szívéből a kertvárosba költözik. Lánya, Tessa (Jane Levy) igazi vagány városi lány, aki úgy öltözik, ahogy jól érzi magát, és azt teszi, amit szeretne, a költözést pedig igazi tragédiaként éli meg. George eközben még régi barátja társaságát és annak előnyeit is élvezheti, például a szabad bejárást a country klubba, illetve megismerkedik Dallas Royce-szal is(Cheryl Hines), akinek lánya, Dalia (Carly Chaikin) nem más, mint Tessa fő riválisa az iskolában. Elég bonyolult már? Van tovább is. Ott van még ugyanis a szemközt élő tipikus külvárosi család is, a Shay família a mindenhez értő anyukával, Sheila-val (Ana Gasterey), a jólnevelt papucsférjjel, Freddel (Chris Parnell) és a két gyerekkel. Lisa Shay (Allie Grant) kicsit eltér a szülői ideáloktól, okos, de nem túl szép és rendkívül makacs, viszont hamar összebarátkozik Tessával. Ryan (Parker Young) húgával ellentétben a tökéletes Shay gyerek, nem éppen okos, viszont kiváló sportoló rengeteg baráttal, szülei büszkesége, és igazi Adonisz a maga nemében, aki természetesen hatással van Tessára is. Hogy mindebből még mi keveredik ki, az a sorozatból majd kiderül.






A kertváros, avagy Nyugat-Chatswin, hogy pontosak legyünk, egyáltalán nem olyan unalmas hely, mint az ember elsőre gondolná. Itt, kérem, zajlik az élet, és Tessa mindenből tanulhat valami igazán hasznos dolgot. Életre való lány egyébként, aki mindig feltalálja magát, még ha néha sikerül is elveszítenie egy kis időre a fonalat, vagy túlságosan belevesznie az eseményekbe. Ritkán tanácstalan, mindig van mondanivalója (bár ne higgyük, hogy igaza is van minden egyes alkalommal, dehogy), és mindig tudja vagy legalább is tudni véli, mit is kell pontosan cselekednie. Időnként akadnak dilemmái, döntései függvényében pedig kapcsolatai néha érdekesen alakulnak, de azért még megold ő mindent. Mellette Lisa sem elhanyagolható alakja a történetnek. Okos, néha túlzottan makacs, és nem mindig a legjobb módszert választja a szülői kényszer elleni lázadásra, és ezek a döntései nem egyszer hozzák érdekes vagy épp nevetséges helyzetekbe. Érdemes követni az útját. Ryan-t se felejtsük ki persze. Húgával ellentétben nem szerepel minden részben, ám hamar kiderül, hogy tartogat meglepetéseket ő is. Nem annyira egyszerű és átlátható, mint azt első ránézésre netán gondolnánk. Időnként már szinte bugyuta sportoló, aki alkalmanként azonban képes igazán nagy meglepetést okozni. Az egyes szereplők tulajdonképpen valamilyen eltúlzott tulajdonsággal rendelkező típusokat képviselnek egyébként, de olyan jól vannak kialakítva, hogy felszabadító érzés nevetni rajtuk.




Tessa életének bonyodalmaival párhuzamosan ráadásul ott van még George élete is, és felváltva nyerhetünk bepillantást az egyedülálló apuka, illetve az általa nevelt tinédzser életébe, mindezt humorral fűszerezve, így lesz ez egy olyan rémálom ábrázolása, amely sokszor inkább nevetséges és szerethető, semmint riasztó.

A Suburgatory amúgy Emily Kapnek rendezésében készült, három évadot ért meg 2011 és 2014 között 57 humoros-tanulságos részre tagolva, és remek a szereplőválasztás - minden felbukkanó tipikus alakot kellőképpen jól alakít az éppen aktuális színész -, valamint  a zenéje is nagyszerű. Ízelítőnek a főcímdalt mutatnám meg, ami nem más, mint a Pleasent Nightmare címet viselő, fülbemászó melódia. Jó szórakozást. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése