2014. március 24., hétfő

Az ajtó mögött



A The Doors zenekar egy olyan világot nyitott meg, ami nagyban meghatározta a későbbi rock zene történetét. 


 A hatvanas évek közepén alakuló együttes a mai napig ismert, köszönhető ez a feledhetetlen, sámánista előadásoknak.  A kor szelleméhez híven lázadó szellemű, és kihívó dalszövegeik voltak, amiket élő egyenes tévé adásban sem kívántak cenzúrázni. Nevüket egy William Blake által írt vers idézetéről kapták: "Ha az érzékelés ajtói megtisztulnának, minden úgy tűnne fel az ember előtt, amilyen valójában: végtelennek." Színpadi előadásaikon az énekest annyira elragadta a zene, hogy külön szeánsznak tűnt egy-egy dal előadása és olykor a színpadról kellett lerángatni őt.

 Sokszor az együttest kizárólag Jim Morrison miatt ismerik, és bizony így volt ez az ő idejükben is. Bár ő volt az énekes, és a zenék többségét is ő írta, mindig kiemelte, hogy egy bandában játszik. A hírek szerint egyszer, mikor úgy konferelták fel a zenekart, hogy Jim Morrison és a The Doors, nem volt hajlandó addig felmenni a színpadra, amíg egyszerűen csak The Doors-ként nem hívják be őket.

 Még egy évtizedet sem zenéltek, amikor a frontember, Jim Morisson rejtélyes körülmények között meghalt. Előtte barátnőjével Párizsba vonult vissza. Egyes pletykák szerint Morrison megrendezte a halálát, hogy elbújjon a nyilvánosság elől, mások szerint pedig egy bárban halt meg, majd visszacipelték a testét a hotelszobájába, hogy minden nyomot eltüntessenek.
Zenéjük hitvallását Jim Morrison így fogalmazta meg: „Szeretek minden reakciót, amit a zenével váltok ki. Bármit, amitől az emberek gondolkodni kezdenek. Úgy értem, hogyha egy egész helyiséget meg tudsz tölteni részeg, belőtt emberekkel akkor ideje felébredni és elgondolkodni, hogy sikerült valamit elérni."
















People Are Strange

The End


Riders on the Storm


L.A. Woman


SzA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése