2014. március 8., szombat

Nemzetközi nőnap

Sziasztok!

Boldog nőnapot minden kedves nőnemű Főnixnek!

Tudtátok, hogy nőnap már 1948. óta létezik Magyarországon? Minden évben március 8.-án a férfiak köszöntik a nőket és kifejezik tiszteletüket és megbecsülésüket a női nemet képviselők iránt.
A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.
Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.
A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

/Forrás: wikipédia/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése