2016. január 27., szerda

A legextrémebb sportok




Sokan csak a futásig, illetve a konditermek látogatásáig jutnak. Kevesebb kilóban, némi plusz izom növesztésében reménykednek, esetleg az emberben felgyülemlett stressz akarják levezetni. Azonban vannak, akik sokkal többre vágynak, és sokkal messzebb mennek el, már-már az ép ész határát feszegetve, szenvedélyeik kielégítése miatt. Íme öt elképesztően extrém sport, melybe te is könnyedén beleszerethetsz. [ha közben nem szeged nyakad, persze - a szerk megj.]


5. hely
Creeking
A kajakozás egyik válfaja, ahol meredek, alacsonyabb vízeséseken, illetve erős sodrású vadvizeken kell átverekednie magát az embernek. A sziklák között száguldva nem csak a zátonyokra, de a vadvizek dermesztően hideg vizétől is óvakodni kell, ha az ember kiesik a csónakból.

raft


4. hely
Highlining
Egy újabb, nagyon népszerű extrém sport, ahol két sziklafal közé kifeszített rugalmas hevederen való " kötéltáncról" beszélhetünk. A heveder átmérője mindössze 2,5 centiméter, a "híd" alatt pedig nincsen más, csak a tátongó mélység. Sem biztonsági védőháló, sem egyensúlyozó rúd, így a balesetek száma is sokkal több.

highlining


3. hely
Bikafuttatás
Talán kevés ijesztőbb akad annál, mint amikor egy csapat feldühödött bika üldöz bennünket. Pedig ez a sport pontosan erről szól. Leginkább Portugáliában és Spanyolországban örvend népszerűségnek a bikafuttatás, de Mexikóban sem ritka. A lényege, hogy menekülj! Ha pedig nem vagy elég ügyes, könnyen megeshet, hogy egy-egy mérgesebb példány felöklel, vagy csupán nemes egyszerűséggel "átsétál" az emberen. Ennek ellenére ezek a rendezvények olyan híresek, hogy számos más országból érkeznek a városokba csak azért, hogy megnézhessenek, vagy akár kipróbáljanak egy ilyen "bulit".



2. hely
Vulkánszörf
Ez egy meglepően új sport, ami lehetőséget kínál, hogy egy kitörésre kész vulkán hamuján tudj leszörfözni. Mindehhez pedig egyetlen kelléke az embernek egy fából készült deszka, melyen körülbelül ötven kilométer/óra sebességgel száguldhat. Egy aktív vulkán oldalán lecsúszni, miközben a lábadhoz nem több, mint egy snowboard van erősítve, talán rémisztő lehet, de a legtöbb szenvedélyese a sportnak csak az izgalmat és az újdonságot látja egy-egy ilyen alkalom során. A sportot különben Darryn Webb találta ki, mikor 2005-ben lecsúszott egy hamu borította vulkán oldalán.



1. hely
Bázisugrás
A bázisugrás a világ egyik legveszélyesebb sportja. A bázisoknak kijelölt épületekről, antennákról való leugrást jelenti. De előfordul még az is, hogy hidakról vagy természetben előforduló magasabb kiemelkedésekről vetik magukat a mélybe, s csupán néhány percük van arra, hogy kinyissák ejtőernyőiket. Csak egy esélyük van, talán pontosan ezért sem véletlen, hogy számos országban illegális.



Hiába a szédítő adrenalin-löket, vagy a veszélyhelyzetek élménye, vannak olyan extrém sportok, amiket egyszerűen nem biztos, hogy érdemes kipróbálni. Egy biztos: ha ki is próbáltok bármi ilyesmit, azt megfelelő felszerelés, és egy drága biztosítás mellett tegyétek! Hajrá, Főnixek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése