2016. január 20., szerda

Nem vagyok sorozatgyilkos

Dan Wells könyvsorozatának első kötete 2009-ben jelent meg, és őszintén mondom, nagyon régen szippantott be ennyire könyv. Lehet, hogy rátett egy lapáttal, hogy tanulnom kellett volna esténként, de már nem volt hozzá agyam, így ezzel kapcsoltam ki egy kicsit. Ha hasonló problémával álltok szemben, leteszteltem nektek, nagyon is hatásos esti kikapcsolódás lesz.


A könyv címe egyből feltűnést kelt. Habár az első pár fejezetben az ember nem gondolná, itt szólok és figyelmeztetek mindenkit, hogy a könyv misztikus thriller és nem a finom fajtából! 16 év alatt nem igazán ajánlom, tekintve, hogy igen meredek témákat feszeget a könyv. A leírásai pedig nagyon letisztultak, pont ezért a vizuális típusok könnyedén meredek képekkel találhatják szembe magukat. Akinek ezen a fronton alacsony a tűrőképessége, annak abszolút nem ajánlom.

Viszont akit érdekelnek a hasonló témák, a sorozatgyilkosok, azoknak remek szórakozást fog nyújtani a mű. Ugyanis a főszereplő, John Wayne Cleaver, nem egy átlagos 15 éves fiú. Igaz, most kezdte a gimnáziumot, már az otthoni körülményei sem szokványosak. Ugyanis egy halottasház felett nőtt fel, a családi vállalkozás pedig holttestek balzsamozásából és temetésre való előkészítésből áll. Az író nagyon is részletesen leírja, hogyan történik a folyamat és igazából számomra baromi érdekes volt, mert fogalmam sem volt, hogy is működik ez az egész és ezzel is okosabb lettem.

Emellett van még egy apró, érdekes csavarja a főszereplőnek: John antiszociális személyiségzavarban szenved. Ez pedig tulajdonképpen egy pszichológiai thrillerré teszi az egész történetet. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedőkről - közismertebb nevén szociopatákról - azt kell tudni, hogy nem rendelkeznek empátiával. Érezni éreznek ugyan, de a legtöbb ilyesfajta érzéssel nem tudnak mit kezdeni. Ahogy a könyvben is hangsúlyozzák többször, az összes sorozatgyilkos ilyen jellemzőket mutatott gyerekkorában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden antiszociális személyiségzavarban szenvedő gyermekből sorozatgyilkos lesz.

Ezt a gondolatok meglovagolva John régóta, tudatosan próbál nem sorozatgyilkossá válni. Szabályokkal kontrollálja a betegségét, ezzel pedig visszafogja beteg gondolatait. Még terapeutához is jár, Dr. Neblin személyében, aki megállapította nála ezt a zavart és segít neki, hogyan maradjon normális.

A dolgok azonban egy nap megváltoznak. Clayton megye nyugodt, érdektelen kisvárosának életét fenekestül felforgatja valaki, akit csak úgy emlegetnek: a Claytoni Gyilkos. John gyerekkora imádja a sorozatgyilkosokat, mindent tud róluk és egyszerűen rajong értük. Így amikor a Claytoni Gyilkos újabb és újabb áldozatokat szed, minél többet akar tudni róla, barátjával folyton találgatnak, ki lehet, miért gyilkol, miért visz el szerveket az áldozatoktól.

Idő közben pedig John egyre sötétebb és sötétebb dolgokra bukkan, de nem csak a kisváros utcáiban; a saját lelkében ugyanúgy. Eldönti, hogy véget kell vetnie ennek, el kell törölnie a szabályait, kiengednie a benne lakó szörnyeteget és meg kell ölnie a Claytoni Gyilkost.
kép

A könyvben a próbálkozásait, terveinek szövögetését követhetjük végig, de nem akarom lelőni a legjobb poénokat. Ha felkeltette a történet az érdeklődéseteket, essetek neki a könyvnek, ugyanis 2016-ban elméletileg megjelenik a film is, ami az első kötetet dolgozza majd fel!

Hogy miért első kötet? Mert Dan Wells nem hagy minket további borzalmak nélkül. A második rész, a Szörnyeteg Úr címet kapta és 2010-ben jelent meg, a harmadik rész címe pedig szintén beszédes: Nem akarlak megölni. Mindegyik könyvben továbbra is John Wayne Cleaver lelki vívódásait követhetjük végig. A negyedik rész, Az ördög egyetlen barátja már megjelent tavaly, az ötödik pedig idén májusban fog megjelenni, A holttested felett címmel. Dan Wells azonban minden bizonnyal nem hagy majd minket John Cleaver nélkül, ugyanis azt rebesgetik, egy hatodik kötetet is tervez!

Ismét hangsúlyoznám, hogy a könyv témája és megalkotása meredek, de ha bírja a gyomrotok, érdekelnek a gyilkosságok, szeretnétek egy jó, izgalmas, tipikusan "nem-lehet-letenni-thrillert", akkor lássatok neki!

Linkek:
Goodreads
IMDb

Gergő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése