2016. január 9., szombat

Hogyan tanuljunk hatékonyan idegennyelvet?

Vajon szavak hosszú sorának órákig tartó magolása jut eszünkbe először, ha arra gondolunk, hogyan tanultunk meg angolul vagy az, hogy élveztük az egész folyamatot és eredménye is volt? Az iskolai nyelvtanulás sok esetben kötődik össze a magolással, fárasztó energiakifejetéssel és esetleg azzal a nem éppen ritka irigykedéssel, amit azok iránt érzünk, akiknek ez ösztönösen megy. Jó a nyelvérzéke, mondanánk. El se hinnénk, hogy mennyire nem múlik azonban valaki nyelvérzékén, hogy mennyire jól tud elsajátítani egy idegennyelvet, sokkal inkább stratégia és hatékony energiabefektetés, valamit gyakorlás kérdése az egész. Ezt állítja Tim Farris is többek között, aki szerint néhány egyszerű tanácsot megfogadva könnyedén el lehet sajátítani bármely idegennyelvet, és ezt állítom én is, még ha nem is beszélek tucatnyi nyelvet, mint Farris. 
Lássuk azonban, melyek ezek a hasznos tanácsok, amelyek segítségével egyszerűbb lehet elsajátítani és használni a későbbiekben egy új idegennyelvet.

1. A jó szavakat kell megtanulni.

Minden nyelv tanulása a szavaknál kezdődik. Kereshetünk kifogásokat, hivatkozhatunk arra, hogy a memóriánk rossz vagy egyszerűen csak véges és előbb-utóbb törlődnek bizonyos adatok, ez nem kifogás. Ha a jó szavakat tanuljuk meg, akkor kevés erőfeszítéssel érhetünk el viszonylag sokat. Tudtátok például, hogy a teljes angol szókincsből mindössze háromszáz szót kell ismernünk ahhoz, hogy értsük az írott szövegek 65%-át? Most már csak az a kérdés, hogy melyik háromszáz szót érdemes megtanulni. A különleges hangzású, nem sűrűn használt szavak nagyon szépek, de kezdetnek talán mégsem ajánlott olyan kifejezésekkel indítani, amiket még azok sem használnak sűrűn, akiknek az adott nyelv az anyanyelve. Ráér az később is, addig pedig tanuljuk, ismételgessük és használjuk kitartóan a mindennapi szókincs elemeit. Ráadásul minél többet használjuk ezeket a szavakat, annál nehezebben felejtjük el őket.

2. A nyelvtan mindig fontos.

Na nem egyetemi szinten természetesen, elvégre nem sok az esélye, hogy az ember egy mindennapi beszélgetésben fogja használni a feltételes mód legtávolabbi múlt időre vonatkozó alakját, vagy az egy bizonyos időpontra már megtörténő jövőbeli eseményekre hivatkozó igealakot, azonban amit használunk, azt használjuk rendesen. Érdemes utánanézni a rendhagyó alakoknak, kivételeknek és megtanulni azokat a szabályokat, amikkel találkozhatunk. Egy angol igeragozás jelenidőben például nem is nehéz, de egy némettel sem akadunk el különösebben, ha betéve tudjuk a végződéseket. Ez is gyakorlást igényel, de némi rááldozott idő és energia nyomán olyan rutin lesz belőle, hogy már nem is kell gondolkodni rajta, menni fog magától. Természetesen a nyelvtant nem árt teljes egészében sem elsajátítani a nyelvtanulás folyamata során, és addig gyakorolni, amíg ez is rutin lesz, mert egy nem használt szót bármikor megkereshetünk a szótárban vagy körülírhatjuk, de a nyelvtannal már bonyolultabb a helyzet.

3. A hasonló szavak minden nyelvben a barátaink.

Önálló nyelvek aligha vannak a világon, vagy legalábbis nagyon kevés. Ha valamelyik afrikai törzs csettintős, pörgős hangokkal teletűzdelt nyelvét szeretnénk megtanulni, akkor ez a tanács talán nem segít. Ellenben amíg neolatin vagy germán nyelvekben gondolkodunk például, nagyon is hasznunkra válhat, ha olyan szavakat tanulunk, amiket másik nyelvből már ismerünk. A neolatin nyelvek például relatív közel állnak egymáshoz, vannak hasonló szavak, kifejezések, érdemes figyelni ezekre. Vagy ha netán az embernek skandináv nyelveket támad kedve tanulni, ki gondolná, hogy akár az angol vagy német tudásának hasznát tudja venni egy izlandinál például, pedig nagyon is így van. Érdemes kapcsolatokat teremteni és kihasználni, ha már vannak. Azzal is nekünk könnyebb. 

De lássunk egy olyan példát, amire talán a legkevésbé gondolnák: még a japán tanulásánál is hasznát vehetjük az angol tudásunknak.


4. Gyakorlás a tudás anyja.

Jelen esetben az ismétlés nem elég, a nyelveket gyakorolni kell. Önmagában hiába tudunk szavakat, az még nem használat, és ugyanez vonatkozik a nyelvtanra is. Ahhoz, hogy igazán elsajátítsunk egy nyelvet, nem elég az elmélet. Kell valaki, akihez beszélünk, és aki ki is javít, ha netán tévedünk. Nem megy ez úgy, hogy az ember kirázza a kisujjából, de nem kell félni a hibáktól. Keressünk valakit, akihez beszélhetünk, akiről tudjuk, hogy segít, ha elrontunk valamit, és ugorjunk a mély vízbe. Beszélve tanul az ember nyelvet, és sok-sok hiba után sajátítja el a helyes formákat, ez már csak így megy, a lényeg, hogy használni kell a nyelvet. Akármikor, akárhol tanulhatunk, ha nyelvekről van szó, legyen szó nyaralásról, vásárlásról, vagy ha egyszerűen csak találomra küldünk képeslapot a nagyvilágban valakinek, mert postcrossingra támadt kedvünk. Még a filmnézés is jó gyakorlásnak számít, ha lemondunk a szinkronos változatról és inkább felirattal nézzük. 

5. Használd ki az internet adta lehetőségeket.

Nyelvkurzusra mennél, de nincs rá pénzed? A legjobb tanulási lehetőségek ingyenesek, csak alaposan szét kell nézni az interneten. Ha nem hallottál még róluk, akkor keress rá a Duolingo-ra vagy a Memrise-ra, esetleg kipróbálhatod az Unbabel-t, ahol egyik nyelvről a másikra fordítva tanulhatsz többet. Ráadásul megannyi szótár közül is válogathatsz, ahol a szókincsedet bővítheted, például a leo.org vagy a dictzone.com több, különféle nyelvű szótárral lesz a segítségedre, de használhatod az egynyelvű szótárakat is hosszabb magyarázatokkal ellátva. Amit nem ajánlok, azok a Google Translate és hasonlatos fordítók, mivel statisztikai adatok alapján a leggyakoribb variánsokat dobják ki, azonban nem biztos, hogy valami helyes is, csak mert öt felhasználóból három arra tippel. 

6. Ne riasszon el a korod.

Átaludtad az iskolában a spanyol óráidat és attól tartasz, hogy most már,  érettségi vagy államvizsga után késő lenne nekikezdeni? Sose késő. Ráadásul nem is olyan régen tudósok bebizonyították, hogy a felnőttek egyrészt szervezettebben, stratégikusabban tanulnak nyelvet, másrészt náluk sokkal nagyobb hatással van az agyra, később jó memóriát és döntőképességet eredményezve. Tulajdonképpen csak akkor van hátrányod, ha neki se fogsz, úgyhogy hajrá, vedd elő a könyvet, keress rá az interneten egy nyelvtanuló oldalra, és vesd bele magad a tanulásba.

7. Mnemotechnika a lelke a szókincsbővítésnek.

Szólistákat megjegyezni nehéz, főleg, ha nincs hozzá megfelelő technikánk. Ugyan a mnemotechnikát sokszor leértékelik, vagy csak olyan területeken használják, ahol különösen fontos listák megjegyzése és visszaadása, szavak tanulásánál is hasznos. Alkoss furcsábbnál furcsább kapcsolatokat, mondatokat, történeteket, és sokkal könnyebben megragadnak a szavak, mint ha ábécésorrendben magolnád őket reggeltől estig. Ezt használja ki egyébként a fentebb említett memrise nevű internetes oldal is, nagyon hatásosan. 

8. Minden egyes szó egy újabb lehetőség arra, hogy hibázz.


Ezek a szavak egy tolmács szájából származnak, és igaza van. Még azok is hibáznak, akiknek egy adott nyelv az anyanyelve, hát fogadd el, hogy te is fogsz. Olyan nincs, hogy valaki egy nyelvet tökéletesen beszél. A tökéletességre csak törekedni lehet. Rengeteg gyakorlást igényel, rengeteg tanulást és munkát, de elérhetetlen cél önmagában. A hibák egyébként is azt bizonyítják, hogy törekszel, és a legrosszabb, amit tehetsz az az, ha meghátrálsz és abbahagyod a tanulást miattuk. Ne tántorítsanak el, inkább sarkalljanak további tanulásra. 

9. Haladj lépésről lépésre.

Senki sem fog senki azonnal folyékonyan beszélni egyetlen nyelvet sem. Ha ezt elfogadod és okosan határozod meg a céljaidat, könnyebb dolgod lesz, mintha egyből a lehetetlenre számítanál. Haladj szép sorban, ennek megfelelően tűzd ki azokat a célokat. Csak okosan és reálisan. Ne akard a szótárat bemagolni. Tanulj meg napi egy szót, évente már az is 365, nem igaz? Ha ezeket a célokat teljesíted, elégedett leszel, viszont ha az irreális célokat nem sikerül elérni, csalódott és kiábrándult, és nincs is másik lehetőség abban az esetben. Gondold át, melyiket szeretnéd magadnak, és az alapján dönts.

10. Plusz egy: Ha szeretnél úgy beszélni mint valaki, akinek ez az anyanyelve, utánozd.

Szeretnél brit akcentust, de úgy beszélsz, mint egy ausztrál? Keress egy embert, aki születésétől fogva a brit angolt beszéli (leszögezem, ebben van némi sarkítás, de most ne gondoljunk a cockney-ra például és egyéb regionális változatokra, hanem csak a tévében hallott gyönyörű szép angolra, amit egyöntetűen szokás britnek nevezni), például egy színészt, hallgasd, amit mond, és mondd utána. Egy hónap kitartó gyakorlás után garantáltan hallani fogod a változást. 

Hasznos linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése