2016. szeptember 25., vasárnap

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei




Hajdanában egy szigeten, a világ túlsó felén igen különös gyerekek éltek. Mind együtt egy nagy, öreg házban, egy elvarázsolt helyen, ahol senki sem lelhetett rájuk. Nem olyanok voltak, mint más emberek. Káprázatos dolgokra voltak képesek.
És mindre vigyázott egy bölcs, vén madár...


Jacob egy átlagos tini srác, gazdag, nemtörődöm szülőkel és egy kicsit zakkant nagyapával. Napjai egyhangúan telnek, eltekintve az öreg lassan elhatalmasodó paranoiájától, mivel főleg őt zargatja telefonhívásaival, szörnyektől tartva. Félelmei azonban nem alaptalanok - Jacob szemtanúja annak az "állatnak", amely megtámadta és végzett a nagyapjával. Rémülete azonban csak fokozódik, amikor kiderül, senki már sem látja, amit ő. Pszichológushoz kell járnia, akinek a tanácsára apjával Wales egy igen távoli csücskébe utazik, ahol egyik nap átkel egy lápon, majd egy őskori síron, hogy egy másik időben találja magát. Pontosabban 1940, szeptember harmadikán. Mint kiderül, egy hurokba került, mert ő is különleges - mint azok a gyerekek a nagypapi történeteiben, a levitáló lány a ki könnyebb a levegőnél, a testvér pár, akik könnyűszerrel emelnek fel egy követ is, Emma, aki képes irányítani a tüzet, a fiú aki láthatatlan és a többiek. Mindegyikőjüknek meg a külön-külön története, némelyiknek igen sötét a múltja.

Mikor megérkezik, rögtön marasztalják, összebarátkozik a többiekkel. Vándorsólyom kisasszony pedig elbeszélget vele - a nagyapját is ismerte, mikor az még gyerek volt. Az árvaház, amiben vannak azon az éjjelen egy bombatámadás martalékává válik. Amiatt hozták létre a hurkot, amely mindig olyankor visszapörgeti az időt 24 órával előbbre. Így kezd el kettős életet élni - napközben odamegy az átjárón keresztül, amúgy átlagos fiú. De sajnos egy üresrém megtalálja őt, így mindennek lőttek. Innentől kezdődik az egész, ahol minden egyes mozzanatra külön kell figyelni, mert különben az ember elveszik benne, tapasztalat.

Az első kötetben fejtetejére áll a gyerekek megszokott világa, de derekasan helytállnak mindenhol. Találkoznak olyanokkal akik segítenek és olyanokkal, akik megakarják enni szegény, ártatlan, különleges gyerekeket. A második részben a szétbombázott Londonban találjuk magunkat, megspékelve egy beszélő kutyával. A harmadikban pedig, nos világ vége. Vagy mégsem?


Az író elképesztően jót alkotott, most jön ki a film is. Bár, már az előzetesnél látni, hogy elrontották, de hát ilyenek a filmkészítők. Hiába, még a film is jó lesz szerintem, hiszen egy ilyen kiváló könyvhöz csak egy kiváló film készülhet. Mindenkinek ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése