2013. október 16., szerda

Legyen zöldebb a Föld! - Az Ózon világnapja


Legyen zöldebb a Föld!

„Fajunknak újra érzékennyé kell válnia a természet dinamikájára - annak érdekében, hogy meg tudja óvni azt. Nincsenek megfelelő érzékelőink vagy velünk született agyi rendszereink, amelyek figyelmeztetnek bennünket arra a számtalan veszélyre, amit az emberi tevékenység jelent, amely kikezdi bolygónkat, az élőhelyünket. Új érzékenységre kell tehát szert tennünk az eddig ismeretlen veszélyekkel szemben azokon a jelzéseken túl, amelyeket idegrendszerünk képes érzékelni. Meg kell tudnunk, hogy mi a teendőnk - és ebben az ökológiai intelligencia szerepe rendkívül fontossá válik.”
/Daniel Goleman/

Szeptember 16. – Az Ózon világnapja

Mindenki tudja, hogy a Föld legnagyobb védelmét az ózon rétegnek köszönhetjük. De hogy mi is ez, hogy jön létre, és miért is van világnapja? Az Ózon rétegünk igen csak nagy veszélyben van, mióta az emberi tevékenység ugrásszerűen megnőtt a Földön. 

De hogy mi is az az ózon réteg?

Az ózon réteg a Föld légkörében elnyúló hatalmas réteg, mely ózonból áll és megvédi a Földet – és persze lakóit, azaz minket – a Nap káros sugaraitól (vagyis hogy ne legyünk bőrrákosak és ne nézzünk ki úgy, mint egy főtt virsli). „Az ózon magas napvédő faktorszáma nélkül nem létezne a szárazföldi élet, az ultraibolya sugárzás darabokra törné az élő szervezetek DNS-ét, és felbontaná a sejtjeikben lévő kémiai kötéseket.” Szóval baromi veszélyes lenne ózon réteg nélkül élni – vagy nem élni. Az ózon egy három oxigénatomból álló molekula, ami nagy mennyiségben van jelen a világűrben is. Amúgy elég büdös, szúrós szaga van, és persze gáz halmazállapotú. Egészen addig, amíg le ne hűtjük -193 fok alá, mert akkor sötétkék kristály lesz belőle. Egészen szép lehet, de sok védelmet akkor már nem ad… Habár rendkívül mérgező anyag, mégis igen fontos a Földnek és persze nekünk is.

Az ózonréteg a sztrato… Izé, szóval a légkör magasabb részein van, kb. 50-60 km magasan. Itt már a madár se jár – szó szerint, hiszen még a repülőgépek sem jönnek fel ilyen magasra. ami a legfontosabb az ózonrétegben az a vastagsága. Igen érdekes, hogy különböző nyomáson különböző vastagságú, így ha a troposzférában lenne, akkor csak néhány mm vastag lenne. Milyen szerencse, hogy nem ott van, ugye? Azonban így is elég rossz a helyzet ózonréteg téren, ugyanis a Földünk büszkélkedhet – avagy szégyenkezhet? – egy bizonyos ózon lyukkal. 

Az ózon lyuk nem konkrétan egy lyuk a rétegen, hanem egy olyan rész, ahol a definíció szerint „220 Dobson - egység alá esik az ózon koncentráció”. A légkörbe kerülő fluor, klór és bróm pusztítja az ózonréteget és ez ózonlyuk kialakulásához vezet. Persze ANNYIRA nem vészes a dolog, egyelőre még csak a sarkokon vékony a réteg, az Egyenlítőnél nincs gond. Még jó, hogy az Északi-, és déli-sarkon nem valami nagy a népsűrűség, mi? Azonban még így is a Föld területének 4,6%-át nem borítja ózonréteg. 

Miért és hogyan kell védenünk?

Mivel ugrásszerűen megnőtt az emberi tevékenység a Földön, az ózonréteg is egyre jobban pusztul. A pusztulását a különböző halogén gázok okozzák, amik az autókból, a gyárakból és még az erdőtüzekből is keletkeznek. Azonban szerencsére gondoltak az ózonréteg védelmére. Elsőként Svédország volt az az ország, aki betiltotta az aeroszol sprayk használatát a réteg védelmében. Az ő kezdeményezésük úgy tűnik, hogy igen hatásos volt, mert ezek után megszületett a kiotói és a montreali egyezmény, amiben korlátozták az ózonrétegre káros anyagok kibocsájtását. Egy 2003-as tudományos megfigyelés szerint a tiltás elég hatásos volt, ugyanis az ózon réteg pusztulása lassult. Hurrá! Így bizonyára még kibír néhány millió (vagy milliárd?) évet. 

Az ózon világnapja a montreali egyezményhez kapcsolódik, hiszen ezt az egyezményt 46 ország írta alá 1987. szeptember 16.-án. Mára már több mint 189 ország csatlakozott ehhez a fantasztikus kezdeményezéshez és természetesen kis hazánk, Magyarország is ezek között az országok között van. J „Az egyezmény értelmében a csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét, és használatát.” Számos konferencia volt ezen témából kifolyólag és számos előrelépés s történt. A tavaly szeptemberben Montrealban rendezett ózonkonferencián 191 ország képviselője megegyezett abban, hogy az előirányzottnál tíz évvel hamarabb mondanak le az „ózongyilkos” anyagokról: az iparosodott államok így már 2020-ig, a fejlődő országok pedig 2030-ig beszüntetik ezen anyagok felhasználását.

A mi életünkben vélhetőleg még nem kell félnünk attól, hogy eltűnik a védelem a fejünk fölül, azonban jó, hogyha minél előbb teszünk az ellen, amit eddig tettünk! És egy témához illő dallam:



Források: http://hu.wikipedia.org
                http://www.greenfo.hu

Caius Randy Woodrow

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése