2013. október 25., péntek

International STAND UP to Bullying Day

Október 25. - International STAND UP to Bullying Day, ami lefordítva nemzetközi összefogás a bántalmazás ellen napját jelent. A 'bullying' szó lefordítása nem egyszerű – lehet ige és maga a fogalom is, amit inkább csak körülírni lehet a magyarban, pontos megfelelője nincs. Olyan cselekvésről van szó, melynek célja egy másik személy testi vagy lelki bántalmazása – csúfolása, kiközösítése, zaklatása, terrorizálása. A zaklatók kihasználják erejüket, népszerűségüket vagy hatalmukat, hogy másokat bántsanak és manipuláljanak. Tipikusan gyengébb, védekezni képtelen áldozatot választanak. A tetteik szándékosak és többnyire ismétlődőek; terjedhetnek a szóbeli sértegetéstől, gúnyolástól a verésig, zsarolásig is. Általánosan négy csoportba osztjuk:
- verbális (szóbeli): csúfolás, kötekedés
- szociális: pletykák terjesztése, kiközösítés, barátságok tönkretétele
- fizikai: szándékos testi bántalmazás – ütés, rúgás, lökdösés
- kyberterror: az internet, sms, e-mail és más digitális technológiák útján

Csekély, lényegtelen dolog is elég lehet indoknak. Ilyen az öltözködés, valami szeretete, nem divatos tárgyak birtoklása, küllem, értelmi képességek, származás... Rengeteg olyan dolog, ami igazából semmit sem árul el az áldozat jelleméről, személyiségéről vagy értékéről.
A probléma korántsem olyan triviális, mint amilyennek tűnik. A technika fejlődésével egyre könnyebb valakit terrorizálni – ennek egyik áldozata az a lány, akit egy egész falkányi diák bántalmaz hónapok óta, szüntelenül névtelen sms-ekkel és e-mailekkel bombázva, amik egyaránt tartalmaznak szidalmazást, öngyilkosságra felszólító üzeneteket, nemi erőszakkal és gyilkossággal való fenyegetőzést. Ennek oka, hogy a születésekor fellépő oxigénhiány miatt a mentális képességei lemaradnak a korosztálya mögött – se több, se kevesebb, mert külsőre, mozgásra épp olyan, mint bármelyik vele egyidős lány. Az iskola és a rendőrség is tehetetlen, amíg a diákok vagy maguk a szülők nem lépnek fel.
Idézet az üzenetek közül:
Sheanak meg kellene halnia a cseszett rohamai egyikében, az embereknek nincs szükségük rá.’
Cseszett ronda vagy, öld meg magad.’
Elég biztos vagyok benne, hogy pokolra jutsz. Isten nem szereti a k****kat. Meg kell tisztulnod.’
Minek vagy még itt? Egyértelműen senkinek se kellesz. Csak sérült barátaid vannak. Ronda vagy és semmi divatérzéked. Komolyan, gázak a ruháid.’ 

Külső szemlélőként talán nem annyira ijesztő, de képzeljétek ezeket az üzeneteket száz és százféle megfogalmazásban, 8 hónapon keresztül, naponta több tucat példányban, állandóan. A lányra az anyukája és a barátai vigyáznak, nehogy fizikailag is bántalmazzák, de sokan nem mernek szólni a szüleiknek, elfojtják. Megeshet, hogy a bántalmazás annyira aláássa az áldozat önbecsülését, hogy öngyilkosságba menekül. Ezt megelőzendő, ha valakin a következő jeleket észleled, valószínűleg bántalmazás áldozata:
- megmagyarázatlan sérülésekkel jár
- a ruhája vagy a tárgyai gyakran károsodnak
- gyakran „veszít el” olyan tárgyakat, mint könyv, elektronikai cikk, ruha vagy más értékek
- megpróbál kifogást keresni, hogy elkerülje az iskolát, gyakran beteg vagy egyéb mentségekkel él
- megsebzi magát vágóeszközzel, hőforrással vagy evőeszközzel
- elveszti a szakkörök iránti érdeklődését
- fél iskolába menni vagy iskolai rendezvényeket látogatni
- szeszélyes, szorongó, depressziós vagy visszahúzódó
- tehetetlennek érzi magát
- alacsony az önbecsülése

A statisztikák ijesztőek – az USA-ban a fiatalok körében az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok, ami nagyjából 4,400 halál évente és minden sikeres öngyilkosságra 100 öngyilkossági kísérlet esik. Ez Magyarországon jóval kisebb szám, de szintén a 2-3. helyen áll, és míg a serdülőkorban elkövetett öngyilkosságok aránya stagnál, a serdülőkori öngyilkossági kísérletek aránya növekszik. Amerikában a középiskolások 14%-a gondolt már rá, 7%-uk pedig meg is próbálta. Kutatások alapján a zaklatások áldozatainál akár kilencszer nagyobb az esélye a kísérletnek. Brit kutatás szerint pedig a fiatalkorúak öngyilkosságainak fele van kapcsolatban zaklatással; valamint a 10-14 éves lányok még ennél is nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az ABC News felmérése szerint majdnem a diákok 30%-a érintett (zaklató vagy áldozat), és naponta 130,000 diák nem mer iskolába menni. 
! Az öngyilkosságot a bántalmazás bármely formája okozhatja !
Jelek, amik lehetséges öngyilkosságra figyelmeztethetnek:
- depresszió, lehangoltság, visszahúzódás, a kedvenc tevékenységei elhanyagolása, gondok az alvással vagy az evéssel
- halálról való beszéd vagy iránt való érdeklődés
- veszélyes és ártalmas tevékenység, felelőtlenség, szerhasználat, önpusztítás
- kedvenc tárgyak elajándékozása, elbúcsúzás
- annak kimondása vagy kifejezése, hogy elegük van, nem bírják tovább
- „jobb lenne nélkülem”- típusú megjegyzések

Mi is ez az egész? Egy nap, amelyen a bántalmazást elítélő és az ellen tenni kívánó emberek hallatják a hangjukat, egy különleges pólót viselve, melyen hadat üzen. Ennek célja egyrészt közvetetten ellenállást közvetíteni a zaklatók felé, másrészt segítségüket és támogatásukat ajánlják fel az áldozatoknak, harmadrészt a figyelemkeltés és a passzív, nem érintett szemlélődők bevonása, cselekvésre bírása. Ennek a pólónak az aláírásával elkötelezik magukat az ügy mellett.
A világ 25 országa kapcsolódott be eddig (az eseményre az interneten lehet regisztrálni), 3100-nál is több iskola, munkahely, szervezet képviseletében egy milliónál is több ember tüntetett. Bár Észak-Amerikából indult, immáron az egész világon vannak résztvevői.
Ez a póló rózsaszín. Ennek miértje az, ami az egész eseményt évekkel ezelőtt elindította - Travis Price és David Shepherd ugyanis egy rózsaszín inge miatt bántalmazott elsősért szólaltak fel iskolájukban.

 
Mert két ember is jelenthet különbséget. Bárki, aki nem fordítja el a fejét, segíthet.

Zeneválogatás a témához

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése