2013. november 2., szombat

Halloween


Október 31-én az angol nyelvterületen élők jelmezbe bújnak és sötétedés után útnak indulnak. Nem mennek messzire, csak a környező házakig, ahol kopogtatnak, majd ajtónyitás után felteszik a jól ismert kérdést: Csokit vagy csalunk?
Elméletileg az ott lakó kiválaszthatja, hogy némi édességgel kedveskedik-e a kopogtató gyermekeknek, vagy hagyja, hogy valami apró galádságot kövessenek el rajta vagy a házán bosszúból, de az emberek többsége jól bevásárolva várja az ünnepet, így nem véletlen, hogy ez a fogorvosok egyik legkedvesebb ünnepe. (Mondtam én, hogy remek ez az ünnep: hát mikor máskor kap az ember csak úgy édességet? És valljuk be, a másik megoldás is kedvező. Legalábbis, mi, Farkassal imádunk "csalni". Ez az egyetlen este, mikor abszolút nem vagyunk büntethetőek a csínytevéseinkért, hiszen engedéllyel űzzük őket!) A potya édesség beszerzésén kívül lehetőség van még jelmezbe bújni is: minél egyedibb a jelmez, annál jobb. (Na, ez a másik ok, amiért imádjuk a Halloweent! Bár mi bevalljuk őszintén: bármikor máskor is szívesen beöltözünk. Csak ilyenkor, egy este erejéig mindenki más is örömmel vesz részt az ökörködéseinkbe, és ez mindig jó!) Sőt, az utóbbi években egyre többen a házi kedvenceiket is felöltöztetik, bár azok semmi késztetést nem mutatnak a szomszédolásra. A furcsábbnál furcsább jelmezek (a szuperhősöktől kezdve különböző könyv és filmszereplőkön át láthatunk Babart vagy akár Sailor Freddy Mercury-t is - és ez pár csak a korlátlan lehetőségek közül!) mellett fontos szerepet játszik még a töklámpás is. Az eredeti történet szerint egy Jack nevű kocsmáros olyan ügyesen kijátszotta az ördögöt, aki a lelkéért jött, hogy az ördög megharagudott rá, és mikor eljött az ideje Jack halálának, nem engedte be a pokolba - azonban a volt kocsmáros kérésére egy örökké izzó fadarabot adott Jacknek, amit ő egy tök belsejébe helyezett, és azóta annak a fényénél próbálja megtalálni az utat vissza az élők birodalmába. Manapság azonban nem csak a rémisztő fejek tökbe karcolása dívik, hanem a vállalkozó kedvűek egyre többféle módon örökítik meg rajongásuk tárgyait. A beszerzett édességek mellett ilyenkor lehet véres ujjakat fogyasztani, csótány-csokorból csemegézni - lényegében bármi jöhet, ami kicsit is undorító! (Farkassal egyszer sikerült annyira élethű műszemeket gyártanunk, hogy az egyik új-zélandi tanárunk elájult, mikor meglátta őket! Az volt a legklasszabb halloweenünk!) Emellett azonban találhatunk még egész torta remekeket is.
Ha már végigmentünk a ruhákon át az ételeken át mindenen, akkor búcsúzóul hadd hagyjak itt egy filmet nektek: A karácsonyi lidércnyomás jó lehetőséget nyújt arra, hogy egyszerre ünnepeljük meg a Halloweent, és kezdjünk el hangolódni a karácsonyra. Tim Burton műve az időszerű klasszikusok közé tartozik, mindenképpen nézzétek meg, ha tehetitek!
Most pedig élvezzétek ki a boszorkányok és szörnyek idejét (avagy azt az egyetlen időszakot, amikor mindenki büntetlenül az lehet és azt tehet, ami(t) csak akar)!
- F2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése