2016. augusztus 6., szombat

A henna világa

Tudtátok, hogy létezik egy olyan módszer, amellyel tetoválásszerű alkotásokat lehet létrehozni, de mégsem kell egy életen át viselni? Ami egyszerű módon díszíti a bőrt és még teljesen természetes is? Pedig van ilyen – és ez nem más, mint a henna!

A henna az ázsiai kontinensről származik, ahol már évezredek óta használják testfestési módszerként, főleg jeles események idején. Növényi alapú, magát a színt a henna bokor levelei adják, melyeket megőrölnek majd kiszárítanak használat előtt. A boltokban megvásárolható ez a hennapor is, melyből otthon készíthető rajzolásra alkalmas paszta, vagy előre bekevert típus is, mellyel már csak alkotni kell. A paszta receptje változó, a legjobb, ha magadnak tapasztalod ki, hogy melyik válik be a leginkább nálad az interneten fellelhetőek közül, mivel a henna minden bőrön másképp mutat. Általánosságban annyi elmondható, hogy szinte minden receptben található citromlé és valamilyen olaj.

Példa a henna receptre ITT: http://www.bioboltos.hu/testfestes-hennaval-lepesrol-lepesre

A hennát tapasztalataim szerint a legkönnyebb úgynevezett henna tölcsérrel felvinni – képzeljetek el egy cukrász habzsákhoz hasonló tölcsért csak kisebb réssel a végén. Ilyet szintén be lehet szerezni a boltokban, de egy erősebb nejlonzacskó is megteszi végső esetben, aminek lecsippenthetitek a végét. Az alaposan megtisztított és törölközővel átdörzsölt bőrfelületre ezután szabadon lehet rajzolni bármilyen mintát. Arra viszont érdemes számítani, hogy a hennát száradás után (kb. két óra) 12 óráig nem szabad, hogy víz érje! Pontosabban nem ajánlott, mert annyival kevésbé lesz tartós a festés. Ha megszáradt a pép, akkor magától is lepereg a bőrről, alatta pedig ott marad a narancsos színű hennaminta, amely később barnássá válik. A tartósság attól is függ, hogy mennyit nyúlkálsz vízbe, illetve a bőrtípus sem mindegy, de 1-3 hétig megmaradhat. Mindenesetre érdemes óvatosan bánni az alkotás során vele, mert ha nem javítod azonnal a mintát, később nem fogod tudni! Vannak, akik még a száradás során cukorból és citromléből kevert fixálót fújnak a mintára, azonban annak ellenére, hogy én ezt mindig elhagyom, ugyanúgy tartós eredményt kapok végül.


Felvitel után


Kész minta

Ha kedvet kaptatok hozzá és kipróbáltátok, akkor küldjetek nekünk képeket bátran a saját munkáitokról! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése