2016. augusztus 13., szombat

TED - Ideas worth spreading




Mi is a TED? Nem, nem a nagyméretű plüssmackóról beszélünk, akinek Seth MacFarlane kölcsönözte a hangját 2012-ben az általa rendezett vígjátékban. A TED egy nonprofit egyesület, amely a világot átalakítani képes gondolatok megosztását tűzte ki célul. Története 1984-ig nyúlik vissza, amikor is egy konferencián összetalálkozott a technológia, a szórakoztatás és a dizájn területe. Nevét is ennek az első, mérföldkőnek számító konferenciának köszönheti, ugyanis angolul a három említett terület megnevezése Technology, Entertainment és Design, avagy röviden csak TED. Mára már gyakorlatilag minden területet lefednek, ami csak elképzelhető, és erőteljes beszédekben, írásokban igyekeznek megosztani a korszakalkotó ötleteket, elképzeléseket a közönséggel.

Az egyesület folyamatosan bővülőben van, szívesen látnak tagjaik között érdeklődőket, jelentkezőket, legyenek bármely szakterületen jártasak vagy bármely kultúra képviselői, ugyanis a TED fontosnak tekinti a sokszínűséget és a különböző perspektívákat, amelyekkel az emberek rendelkezhetnek. Úgy vélik, a gondolatok, amelyeket közvetítenek, képesek megváltoztatni mások hozzáállását, életét, és végső soron a világot is. Folyamatosan szerveznek konferenciákat, kérnek fel előadókat hosszabb-rövidebb beszédek megtartására (a leghosszabb beszéd sem terjed túl 18 percen), díjaznak embereket és igyekeznek elérhetővé tenni egy mindenki számára elérhető információhalmazt, amely párbeszédre készteti az embereket.
A beszédek jelentős része angolul érhető el a szervezet honlapján (katt), azonban számtalan fordító dolgozik azon jelen pillanatban is, hogy feliratozzák ezeket a videókat és minden lehetséges nyelven elérhetővé tegyék az ott megosztott információkat. Cikkeket a szervezet wordpress blogján (katt) olvashatunk, ha úgy tartja kedvünk, de elérhetőek a youtube-on, instagrammon, twitteren, facebookon is. (az elérhetőségekért katt ide), akár még heti vagy napi hírüzenetre is fel lehet iratkozni.




Az oldalon elérhető beszédek a lehető legváltozatosabb témákat, területeket fedik le, számtalan nyelven megtekinthetők és különböző hosszúságúak. Találhatunk itt mezőgazdaságtól csillagászaton át a kreatív írásig mindent (a témák teljes listája itt található), és miközben megható és vérlázító témákról hallgatunk beszédet, megismerhetjük más emberek véleményét, gondolatait, rájöhetünk, hogy ezzel vagy azzal nem vagyunk egyedül, más is gondolja még úgy, mint mi, vagy éppen újragondolhatunk valamit, amiről addig hiányos információink voltak, meglepődhetünk, felhördülhetünk, netán szipoghatunk egy sort, és még nyelvet is tanulunk, nem beszélve a sokféle akcentusról, ami itt előfordul és megdolgoztathatja kicsit az agysejtjeinket ráadásnak.  

Végezetül pedig jöjjön egy videó, amely 2015 jelentősnek ítélt gondolatait összegzi:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése