2015. szeptember 24., csütörtök

Egy hét a tengeri vidráknak

Szeptember utolsó hetét a világ számos táján a tengeri vidráknak szentelik, hogy felhívják az emberek figyelmét a tengerekben betöltött fontos szerepükre. Minden éven állatkertek, oceanáriumok, múzeumok, tengerbiológiai intézetek, filmesek, kutatók, oktatók kapcsolódnak be olyan programokba, amelyek ezeket az állatokat és a védelmükkel kapcsolatos témákat mutatják be. Ehhez szeretnénk mi is egy kicsit hozzájárulni :)

A tengeri vidrák a világ legkisebb tengeri emlősei - azonban a legnagyobb menyétféle ragadozók. Ezek a mókás állatok nem egy leg-et tudhatnak magukénak, lássunk ezek közül néhányat:

10. A tengeri vidra képes leélni úgy az életét, hogy sosem mászik ki a szárazföldre. Akár 60 méter mélyre is merülhet, a tengerfenéken vadászik, míg a felszínen - többnyire hátán lebegve - tisztálkodik, gondozza kicsinyeit, alszik és éli társas életét.


9. Szó szerint a legszőrösebb állat ezen a földtekén - bőrének egyetlen négyzethüvelykjén egymillió szőrszál van. Bundája annyira sűrű, hogy egyáltalán nincs szüksége zsírrétegre, hogy melegen tartsa magát.
8. Ezek a vidrák az állatvilág azon kevés fajához tartoznak, amelyek képesek eszközöket használni. Háton úszva, hasukon követ egyensúlyoznak és üllőként használják azt, hogy kemény héjú, ám ízletes zsákmányukhoz hozzájuthassanak (pl. kagylók, tengeri sünök).


7. A tengeri vidra az egyetlen tengeri emlős, ami képes a vízfenéken heverő köveket megmozgatni, valamint szintén az egyetlen, aki szája helyett mellső mancsaival kapja el zsákmányát.

6. Naponta testsúlyának 25-40%-ával megegyező tömegű ételt fogyaszt, több mint 100 különféle fajra vadászva.


5. Kínosan ügyel bundája tisztaságára - bármilyen szennyezés nehezíti a levegőbuborékok megtapadását a szőrszálak közt, amik izolálják, ami pedig létfontosságú számára. Ezért ideje jelentős százalékát azzal töltik, hogy tisztogatják a bundájukat és levegőt fújkálnak bele.

4. A vidrák társas állatok, sosem távolodnak el túl messzire. Gyakran alkotnak "tutajokat" - általában csak nőstények vagy csak hímek csoportjai - melyekben 10 vagy akár 1000 állat is együtt úszik, pihen, táplálkozik.



 3. Valaha 300 000-re becsülték állományukat és értékes szőrméjük miatt intenzíven vadászták őket, így számaik nagyon megcsappantak. Nemzetközi vadászati tilalmat vezettek be, ami segített megállítani a fogyatkozásukat, azonban mind a mai napig veszélyeztetett fajnak számítanak.

2. Hogy ne sodródjanak el egymástól alvás közben, egymás pracliját fogják.



1. Akár a jegesmedvék az Arktiszon, a vidrák a tengeri ökoszisztéma kulcsfontosságú faja - azzal, hogy tengeri sünökkel táplálkoznak, hozzájárulnak a kelperdők (ez egy hosszú algafajta) fennmaradásához, amik számos más fajnak - halaknak, apró, helyhez kötött lényeknek - adnak otthont. Ha a vidrák eltűnnének, a tengeri sünök teljesen lelegelnék az algát. Egyébként pont ezeket az algákat használják ágyként szőrös barátaink - derekuk köré csavarják a leveleket, hogy a tengeri áramlatok ne sodorják el őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése