2015. szeptember 25., péntek

Itt az ősz – igyunk teát!


A tea, mint az egyik legismertebb ital, már hosszú évszázadok óta része az emberek életének szerte a világon. Különböző fajtáit sokféle módon felhasználják nem csak a hétköznapokban, hanem a gyógyításban vagy diétáknál egyaránt.

Teacserjét elsősorban a Távol-Keleten termesztenek (pl. Kína, Srí Lanka, Tajvan), de Ausztrália és Kenya is jelentős exportőr. Maga a teaital a teacserje leveléből készül, amelyet, miután leszedtek a növényről az ültetvényeken, különféle előkészítési eljárásoknak vetnek alá. Ezek történhetnek hagyományos, tehát kézi módon, vagy gépileg. A kézi módszer a jó minőségű tealevelek feldolgozására szolgál, míg a gépi módszer a gyengébb minőségű levelekhez használatos (ezekből általában filterek készülnek).

A teát a levelek leszedésének időpontja és a kezelés fajtája alapján osztályozzák. Megkülönböztethetünk tiszta teákat és teakeverékeket, így míg egyes teákban csak a levelek találhatók, addig másokban egyéb hozzáadott növényi részek vagy fűszerek is (pl. gyümölcsös teák vagy jázminos tea). Teának nevezzük továbbá azokat a forrázott növényi alapanyagokból készült italokat is, amelyek valójában nem tartalmazzák a teacserje levelét (pl. csipkebogyótea). A számtalan teafajta közül most a fekete, a zöld és a fehér teát emeljük ki.


A fekete tea a zöld tealevelek hőkezelésével (fermentálás) készül. Leforrázva – nevével ellentétben – nem fekete színű, hanem sötétsárgás árnyalatú. Íze erős, aromája szinte minden kortynál másnak érződik. Fogyasztása élénkíti a vérkeringést (koffein), illetve a benne található antioxidánsok hatására csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Fogbetegségek megelőzésére is hasznos, de hátránya, hogy elszínezi a fogakat. Speciális fajtája az Earl Grey, ami különböző fekete teák keveréke.

A zöld tea leveleit a fekete teával ellentétben nem fermentálják. A szüret után gőzölik és melegítik a növényt, így az erjedési folyamatok leállnak. Főzete világos színű, íze lényegesen enyhébb a fekete teáénál. Gyógyhatása közismert, erősíti az immunrendszert, és a fekete teához hasonlóan szintén segít megelőzni a rákot. Fogyasztásának állítólag nincs semmiféle káros vagy kedvezőtlen hatása. A zöld tea közismert a japán teaszertartás kapcsán. A legfontosabb termelő országok Kína és Japán.


A fehér tea a legkiválóbb minőségű. Nem levelekből, hanem a cserje bimbójából készül, amit ma is kézzel gyűjtenek be. Különlegessége miatt régen csak a császárok fogyaszthatták. Főzete világos színű, íze kellemes, hűsítő. Ennek a teának a legjobb az élettani hatása, antioxidáns-tartalma a kétszerese a zöld teáénak, és csökkenti a vérnyomást. Kevés koffeint tartalmaz, és gazdag nyomelemekben.

A teaivás sok kultúrában társasági esemény, a japánok mellett gondoljunk csak az angolokra. Van, ahol különféle módon ízesí-tik a teát, és van, ahol a maga természetességében élvezik. Az angolok tejjel isszák, az Amerikában elterjedt a jeges tea, míg itthon többnyire cukorral és citrommal fogyasztjuk. Mindegy, hogy melyik hagyománynak hódolunk, a tea kedvező hatásai letagadhatatlanok – igyunk hát sok teát!

Szerkesztőségi kérdés: Nektek milyen a kedvenc teátok? :) A válaszokat várjuk bagolyban! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése