2015. november 26., csütörtök

Szerelem a harmadik világháború idején




Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár...


A tizenöt éves Elizabeth, akit mindenki csak Daisy-nek hív, New York városából Angliába repül rokonaihoz a nyárra. Londonban a reptéren azonban hiába keresi anyja nővérét. Penn néni éppen azon munkálkodik, hogy segítsen megelőzni egy esetleges háború kitörését. Helyette Daisy-t Edmond várja, az az Edmond, aki miatt saját bevallása szerint minden megváltozik. Az ódon házban persze ott van még Isaac is, Edmond sokkal csendesebb ikertestvére, Osbert, a legidősebb fiú és a kis Piper. A bonyodalmak Penn néni elutazásával kezdődnek, majd a harmadik világháború kitörésével csak még kuszább lesz minden. Daisy és Edmond között kibontakozóban van valami, de vajon elég erős-e ez az érzés ahhoz, hogy túlélje egy háború minden viszontagságát?

A borító talán megtévesztő lehet, ez a történet azonban nem valami légies, mesébe illő, rózsaszín szerelem története, sokkal inkább egy olyan háború krónikája, amit ezért a szerelemért kell megvívni egy másik, világméretű konfliktus közepette. Ez a történet emberi a szó legteljesebb értelmében. Önző vágyakkal, érzésekkel, félelmekkel teli út valami felé, amiről még az sem biztos, hogy ott lesz az út végén. A végkifejlet bizonytalan, az út mégis bizakodásból fakad és valami különös, vak hitből, ami szép lassan az olvasóra, mint kívülállóra is átragad és képtelenség letenni a könyvet. Határozottan nem okoz csalódást, amennyiben nem egy konvencionális szerelmi történetet szeretnénk esti olvasmánynak.


 How I Live Now


A könyv alapján készült film 2012-ben került vászonra Kevin Macdonald (Az utolsó skót király, A sas) rendezésében és olyan színészekkel, mint Saoirse Ronan (Komfortos mennyország, A burok, A Grand Budapest Hotel) és Tom Holland (A lehetetlen). A filmre vitt jelenetekből egyébként egy teljesen másik történet épül fel, amennyiben a könyvet vesszük alapul. Elvonatkoztatva a könyv eseményeitől elég hamar arra a véleményre juthatunk azonban, hogy a maga nemében egészen remekül sikerült alkotás jól megválasztott színészekkel, de mégis újraalkotott szereplőkkel és itt-ott eléggé újraírt történettel. Talán mondhatnánk azt is, hogy valamivel szebb lett, kevésbé ösztönökre és mélyről fakadó vágyakra, sokkal inkább lassabban alakuló érzelmekre épül, ezért is érdemes megnézni.


Ria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése