2015. november 8., vasárnap

Marissa Meyer: Holdbéli krónikák

Cinder – Hamupipőke a kiborgok között




Új Peking utcáin járunk 126 évvel a IV. világháború után. A Keleti Nemzetközösség nehéz helyzetben van. Lakosságát a letumózis néven ismert halálos járvány tizedeli, Kai hercegnek pedig nem csak azzal kell szembenéznie, hogy apját sem kerüli el a gyógyíthatatlan betegség, hanem még a holdbéli királynő, Levana is állandó fenyegetést jelent a birodalomra nézve. Ha mindez nem lenne még elég gond, még az androidja is meghibásodik és nem meri akárkire bízni a megjavítását. A főváros utcáit azonban nem csak emberek népesítik be, hanem a társadalom által technológiai tévedésnek tartott kiborgok is. Köztük van Linh Cinder is, akit Új Peking egyik legjobb műszerészeként tartanak számon mindössze tizenhat éves létére, ugyanis robotoktól lebegőjárművekig mindent képes megjavítani, még saját meghibásodott alkatrészeit is. Kai herceg úgy dönt, hogy androidja a legnagyobb szakértelmet igényli, így személyesen keresi fel a lányt ez ügyben, és itt veszi kezdetét minden későbbi bonyodalom…


Scarlet – Piroska és az Ordas Rend katonái




Scarlet Benoit, aki nevét skarlátvörös hajáról kapta, eltűnt nagyanyja után kutat, közben pedig helyette is igyekszik egyben tartani és működtetni a méltán híres biogazdaságot, ami nagyanyja után hátra maradt. A nyomozás során egyre különösebb dolgok történnek vele és olyan titkokra derít fényt, amikre soha még csak álmában sem gondolt volna. Megismerkedik Farkassal is, a különös, egyszerre vonzó és ijesztő pankrátorral, akivel végül közösen indulnak Párizsba a tanyáról, hogy felderítsék a rejtélyeket.
Közben Cinder kalandjai is folytatódnak természetesen. Fiatal, ámde rendkívül tehetséges műszerészünk a Nemzetközösség legkeresettebb állampolgára lesz. Noha nem így tervezte, egy véletlen folytán Carswell Thorne kadét, a megjelenésére meglehetősen sokat adó, de nem kifejezetten okos bűnöző és önjelölt kapitány is hozzácsapódik szökés közben, hogy segítse, vagy éppen hátráltassa kalandos útjuk során.
Mindeközben a Nemzetközösségben is tovább romlik a helyzet, és kérdés, hogy sikerül-e a küszöbön álló katasztrófát elkerülni…


Cress (angol)




Cress, teljes nevén Crescent Mira, avagy Aranyhaj egy szatellit foglya gyerekkora óta, képernyők és az internet minden társasága. Nem tudja leengedni a haját, hogy ismeretlen lovagja bejusson és megmenthesse börtönéből, viszont magányában remekül sikerül kiismernie minden szerkezetet, ami körülveszi és sikerül kapcsolatba lépnie Cinderrel. Természetesen minden eddig megismert szereplő is felbukkan, és kalandjaik számos fordulatban bővelkednek. Mi több, találkozhatunk a következő kötet címszereplőjével is futólag, ugyanis felbukkan Levana királynő nevelt lánya, Winter hercegnő is a történet során.
A kötet magyar nyelvű kiadásáról egyelőre még semmi biztosat nem tudni sajnos, de ami késik, nem múlik.


Az eddig megjelent kötetek remek olvasmány akár meserajongóknak, a fantasy vagy éppen disztópiák kedvelőinek, de még a science fiction és a robotika rajongói is bizonyára találnak benne kedvükre valót. Marissa Meyer remekül hasznosít újra régről ismert meséket oly módon, hogy valamilyen különös, nem várt fordulattal közben állandó meglepetést szolgáltat. Nehéz letenni ezeket a történeteket, bármelyik kötetről legyen is szó. Kifejezetten izgalmasak, itt-ott megfűszerezve valami félelmetessel vagy éppen egy kis romantikával, és nem utolsó sorban humorral. Bár az igazán hangsúlyos szál minden kötet esetében a címszereplőé, egyik könyv sem korlátozódik egyetlen nézőpontra, és minél messzebb jutunk a történetben, annál több szál fonódik egymásba. Az egész sorozatnak van valami különös varázsa, remélhetőleg a hamarosan megjelenő negyedik kötet sem okoz majd csalódást.



Cinder, Scarlet és Cress

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése