2016. január 2., szombat

Hogyan készítsünk saját plannert?

Sokan használnak különféle határidőnaplókat, amelyekben jó rendezni a teendőket, a bevásárló listát vagy épp a fontos határidőket. Rengeteg különböző modell vásárolható meg, de ha igazán személyes darabot szeretnénk, olyat, amely a saját igényeink szerint van kialakítva, akkor érdemes nekifogni, hogy mi magunk készítsük el.

Ezt tettem én is!

A plannernél számomra fontos, hogy a naptár mellett olyan hely is legyen benne, ahová szabadon jegyzetelhetek és hogy mindezek mellett kéznél legyenek olyan kiemelő eszközök is, amelyekkel bármikor tudok magamnak olyan feljegyzéseket kreálni, amik később egyszerűen nem tudják elkerülni a figyelmem. Ezen szempontok szerint, a következő módon készült a planner:


Amire szükség lesz:

- Kapcsos mappa
- Jegyzet lapok
- Naptárbetét
- Színes post-itek
- Olló
- Kétoldalú ragasztó
- Egyik oldalán ragadós fólia
- Gumiszalag
- A borító elkészítéséhez szükséges tetszőleges eszközök




Először a külső borítót készítettem el. Akvarell technikával dolgoztam az ehhez megfelelő lapon. Fontos, hogy akkor is pontosan mérj, ha te készíted a borítót és akkor is, ha előre nyomtatott képet raksz kívülre, mert később nem tudsz korrigálni.
Tehát, első körben felrajzoltam a papírra a mappa kiterített hálóját, arra a szerkesztésektől jól ismert fülecskéket is rajzoltam, hiszen így tudom majd behajtani és felragasztani az egészet. Mivel az akvarell technika könnyen meggyűrhetné a lapot, ezért festés előtt gondosan körberagasztottam papírragasztóval, ami segít, hogy száradás után ne legyen majd hullámos a felület. Miután ezzel végeztem, megfestettem a mintát. (Nem mellesleg ez tartott az egész műveletben a legtovább, úgyhogy ha te nyomtatott képet használsz, akkor viszonylag hamar lehet végezni az egész plannerrel.)





A következő mozzanat az volt, hogy a borítót a jelzések mentén kivágtam. A gerincre tettem először kétoldalú ragasztót, amivel hozzá is erősítettem a lapot a mappához, majd ez után a mappa sarkain, végül pedig belül, a füleknél is leragasztottam a papírt.
Miután ez megvolt, a ragadós fóliából mértem ki a szükséges darabot – ez fogja vízhatlanná tenni a borítót, mint a boltban vásárolt daraboknál is. Itt már nem kell külön ragasztót használni, hiszen öntapadós az egyik oldala a fóliának, egyszerűen csak rá kell simítani a borítóra.
 
 
 
Az összefogó gumi elhagyható kiegészítő, nekem azért van rá szükségem, mert legtöbbször a táskámban hurcolom a plannert és nem szeretném, ha szétcsúszna, ami benne van. Két végén összevarrtam egy kimért gumiszalagot, majd ragasztóval a belső oldalra erősítettem. Akinek van módja rá az szegecseléssel is megoldhatja és természetesen a mappa hátsó lapján is, de nekem most így tetszett.
Mivel a sok ragasztás nem túl szép látvány mikor kinyitjuk a plannert, így fogtam egy akvarell lapot (de választhattok bármilyet, akár színeset is), kimértem és kivágtam belőle a kapocs helyét, aztán kétoldalú ragasztóval felerősítettem a mappa belsejére. Így minden olyan munkarészt eltakar, ami nem túl szép, ráadásul megakadályozza, hogy az év folyamán feljöjjön a ragasztás valahol.



Ezután már nem maradt más hátra, csak hogy berakjam a belső kiegészítőket. Először a jegyzetlapok kerültek be, aztán a naptárbetét, amit előre megvásároltam. Ezen látszik, hogy nem csak a gyári lyukasztás van rajta, mivel sajnos nem illeszkedett pontosan, de ekkor sem kell megijedni, egy jó lyukasztó segít a dolgon!
A borító belsejére ragasztottam a post-iteket, végül pedig kis kartonokból olyan elválasztó elemet készítettem, ami könnyebbé teszi a keresést, ha a naptár megfelelő pontjain belefűzzük a plannerbe.



Az elkészült planner még kapott egy tollat is a kapcsos részre, így bárhova is viszem, rögtön tudok bele írni, valamint néhány gémkapcsot, mert ki tudja, mikor jöhet az ilyesmi jól.



Engem nagyon szórakoztatott a planner készítése. Ugyan már elmúlt a karácsony, de akár ajándékként is remek lehetőség, mert olyanra alakítható, amilyen épp szükség van. Próbáljátok meg elkészíteni ti is, és ha sikerül, ne felejtsetek el képet küldeni nekünk róla! : D




2 megjegyzés:

  1. Ezt meg kell csinálnom nekem is! *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! Nem túl költséges projekt, ráadásul maximálisan személyre szabható :) Majd mutasd meg, ha elkészül! <3

      Törlés