2016. október 23., vasárnap

Halloweeni lámpák

Mindjárt itt egy olyan nap, amit minden gyerek várva vár már rég. Csoki, cukor, nyalóka, karamella meg mindenféle földi jó kapható, mert a felnőttek azt adnak ilyenkor. Persze, leginkább az Államokban, de itt sem ritka. Ám nem csak ez válik szokássá, hanem töklámpásokat is készítünk, de mivel 1. a tököt nem adják ingyen, 2. lehet lámpást másképp is készíteni, most háromfélét mutatok be.




1. Festett üveg.
Nem kell hozzá más, csak tempera, ecsetek, egy üres befőttes üveg, és a végén bele egy gyertya. Ki kell választani, hogy mit is akarunk. Lehet többféle dolgot is, mondjuk akasztott embert, vércseppeket, sötétet, amiben fogak meg szemek vannak, koponyát, stb. Bizonyos helyeken az üveget nem festjük be, hogy átjusson rajta a fény. Kigondoljuk, megcsináljuk, természetesen vigyázva, hogy ne legyen semmi ne festékes, csak az üveg.





2. Papírozott üveg.
Ehhez nem kell több, mint ceruza, papír, befőttes üveg, olló meg ragasztó. Tekerjük az üvegre a lapot, utána pedig jelöljük meg, hogy hol találkozik a papír két széle, mikor éri körbe az üveget. Legyen ez az A pont, a kezdő pedig B. Eddig a pontig lehet vagdosni, mintákat rajzolni rá. Miután készen vagyunk, ragasszuk rá az üvegre a mintákkal díszített papírt. Nem nagy ördöngösség, A és B pontot kell összeragasztani, a felesleget pedig levágni.




3. Ami nem üveg.
Sokszor van az, hogy megmarad a tejfölös/joghurtos/kefires doboz. Fessünk le egyet tetszőleges színűre, majd várjuk meg, amíg megszárad. Utána vágjunk ki tetszőleges részeket. Ehhez ollót vagy kést ajánlok, a sniccer lehet, hogy elhajlik. Lehet kis pöttyöket szúrni a műanyagba, formákat vágni, bármit. Ezután a megmaradt helyekre különböző dolgokat festhetünk, rajtunk áll, hogy mit.




Mindegyikbe lehet tenni mécsest, majd meggyújtani azt, hogy fényt adjon. Ha felakarjuk lógatni a lámpásunkat, akkor a befőttes üveget tekerjük körbe zsineggel, ahol rácsavarjuk a tetőt, és majd ragasszuk is hozzá az üveghez azt, és tegyük rá a tetőt. Meg fog maradni (általában). A dobozos esetében lyukasszuk ki a műanyagot két szemközti pontban, kössük rá a madzagot és kész is. Sok sikert mindegyikhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése