2016. február 24., szerda

Blogger Top 3 – avagy mit olvas/néz a szerkesztőség?

Nemrégiben készítettünk egy felmérést a szerkesztőségben arról, hogy kinek mi a top 5 animéje és mangája, azután összesítettük az eredményeket, és így született meg az a Top 3, amelybe a három legtöbbek által kedvelt mű került. Mivel koránt sem véletlen, hogy éppen ezek lettek a dobogósok, szeretnénk nektek is rövid ajánlót hozni hozzájuk, hátha megjön a kedvetek megismerkedni velük! : )

Manga – Hetalia

Lehet a történelmet olyan érdekesen megjeleníteni, hogy még az egyszeri mangaolvasó is élvezze? Naná! Ennek az ékes példája a Hetalia, amely eredetileg egy internetes képregényként indult, majd mangává, később animévé nőtte ki magát. Alapját az az érdekes elképzelés adja, hogy a különböző szereplők más-más országokat testesítenek meg, akik aztán különféle összetűzésekbe keverednek, főként a történelem viharait véve alapul a cselekményhez. Ha pedig mindez még nem lenne elég, akkor érdemes egy pillantást vetni az olyan nyalánkságokra is, mint hogy Olaszország nem más, mint Római Birodalom unokája.

Mivel a történet középpontja a Második Világháborús elköteleződéseken alapul, ezért nem véletlen, hogy találkozhatunk a Tengelyhatalmak, vagy a Szövetségesek megnevezéssel is. Ebből pedig mi következik? Aki elolvassa a mangát, az a történelemdolgozatában biztosan meg fogja tudni nevezni ezeket az országokat! Tiszta haszon, nem igaz? Persze a viccet félretéve is igaz, hogy a mangából rengeteget lehet tanulni, még ha nem is szabad túlságosan komolyan venni. A történet jópofa, a szereplők érdekesek, rengeteg a nemzeti sztereotípiákból adódó poén – mindenkinek csak ajánlani tudjuk!


Loveless – manga (még futó)

A Loveless története az Aoyagi testvérpártól indul – Seimei Ritsuka hőn szeretett bátyja, aki féltve óvja öccsét és halálával egy világ omlik össze. Ritsuka magára marad, barátok és támasz nélkül, gyásza pedig életunttá és közömbössé teszi. A fiú élete Agatsuma Soubi megjelenésével fordul fel fenekestül – a titokzatos, magas és rejtvényekben beszélő idegen, aki Seimei barátjának vallja magát. Érkezésével kezdetét veszi a sötét, szövevényes történet, ahogy magával rántja Ritsukát a mágia köznapi emberek szemei elől rejtett világába, hogy együtt megtalálják Seimei gyilkosát. Semmi sem az azonban, aminek elsőre tűnhet...

A történet fokozatosan komolyodik (pl. a még nem “felnőtt” karaktereknek cicafülei vannak, ami meglehetősen furcsa lehet), így bár az eleje csak nyomasztó, később határozottan 12-16 éven felülieknek ajánlott durvább jelenetei miatt. Alapvetően mágiarendszere miatt érdekes, mivel a varázslók csak párokban képesek használni erejüket és egymással harcolni: a pár fele harcos, míg a másik pajzs szerepét tölti be és név köti össze őket, mely velük születik. A képregény így a sors, az eleve elrendeltetettség kérdését feszegeti, emellett sokféle emberi kapcsolatot bemutat, alapvetően azonban a Ritsukát övező rejtélyek körül forog. Sajnos a mangaka jóideje gyengélkedik, így a tíz éve futó sorozat még messze nem közelít a végéhez és temérdek megválaszolatlan kérdést hagy az olvasóban, amiért azonban a gyönyörű rajz és a karakterek kárpótolhatják.


Psycho-pass – anime (22+11 rész)

A távoli jövő Japánjában járunk, ahol a technika lehetővé tette, hogy a Szybilla rendszer segítségével olvashatóvá váljon az emberek elméje - a rendszer határozza meg, képességeid alapján mire vagy hivatott és fenntartja a rendet, kiszűrve minden bűnözőt és potenciális bűnelkövetőt. A bizonyos kriminális hányadost meghaladó bűnözőket a még szabadon lévők vadászatára használják, a nyomozók felügyelete alatt. A munka azonban így sem veszélytelen - akinek elméje gyenge, könnyen beleroppanhat és a vérebek közt találhatja magát, vagy épp örökre elzárva a társadalomtól. Tsunemori Akane a rendőrség új, ígéretes üdvöskéje, aki szilárdan hisz a rendszerben és a törvények igazságosságában, a színfalak mögött azonban baljós árnyakra és sötét titkokra bukkan...  

A Psycho-pass két évada egyazon történet két fejezetét mutatja be és gondosan felépített, tele meglepő csavarokkal és megrázó betekintést nyújt az elképzelt társadalomba. Erőszakossága és felvetett kérdései miatt inkább az idősebb korosztálynak ajánlott. Ebben a sorozatban semmi sem fekete vagy fehér, minden karakter és tett árnyalt, nincsen egyértelműen elutasítható főgonosz és tökéletes hős. Főként a tökéletes társadalom és az egyén kapcsolatát boncolgatja, lehetőségeit, árnyoldalait, az érte fizetett árat: van-e helye egyáltalán az individualitásnak egy olyan világban, ahol gépek szabják meg értékedet és leginkább számadat vagy? Igazságos-e egy rendszer, mely azelőtt elítélhet, hogy bármit elkövetnél? Hogyan lehet visszaélni a technológiával és az abba vetett hittel? Kérdésekben és konfliktusokban gazdag, határozottan érettebb közönségnek szánt sorozat, melyet bátran ajánlunk az animét egyébként elítélő embereknek is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése