2016. február 17., szerda

Victoria Schwab: Az Archívum

Az Archívum – egy felfoghatatlanul hatalmas világ, ahová az emberek haláluk után mint Történetek kerülnek, s polcokon nyugszanak, akárcsak a könyvek. A Történetek által mesélt életekbe csak a Könyvtárosok nyerhetnek bepillantást, s ők azok, akik felügyelik az Archívum rendjét, biztosítják a Történetek zavartalan álmát. Előfordul azonban, hogy a Történetek felébrednek, s ilyenkor, nem tudva, mi történt velük, egyetlen céljuk van: kijutni az emberek világába. Az Őrzők feladata, hogy megakadályozzák a zavarodott Történetek elszabadulását és visszakísérjék őket a helyükre.


Mackenzie Bishop tizenkét éves volt, amikor felváltotta nagyapját és Őrzővé vált. Azóta négy év telt el, s Mac elvesztette a nagyapját és öccsét is, szüleivel pedig egy új kezdet reményében másik lakásba költöznek. A ház történelmét kutatva azonban egy régi gyilkosság nyomaira bukkan, ezért kutatni kezd az Archívumban, hogy kiderítse, pontosan mi történt…

Noha a történet néhol kiszámítható, s a főszereplőhöz is nehezen lehet kapcsolódni esetenként, már csak maga a világ kidolgozása, összeszedettsége miatt érdemes elolvasni. Nekem személy szerint volt egy kis hiányérzetem, hiszen az alapötlet annyira jó, és rengeteg lehetőséget láttam benne, amiről úgy éreztem, kihasználatlanul maradt, de mivel Az Archívum egy trilógia első kötete, még bőven lesz lehetőség mindezt pótolni. A karakterek szerethetőek és jól felépítettek, s az írónő stílusa is magával ragadó, olvastatja a könyvet. Elsősorban azoknak ajánlom, akiknek nincs ellenére az ifjúsági krimik stílusa, és kedvelik a nehezen megközelíthető, önmagukkal elfoglalt főhősnőket.
   
Victoria Schwab Az Archívum mellett még számos, magyarul egyelőre nem elérhető ifjúsági regény szerzője, de V. E. Schwab művésznév alatt felnőtteknek is ír könyveket. Ezek egyike az A Darker Shade of Magic, egy kalandregény párhuzamos világokkal és különleges mágiával, a másik pedig a Vicious címet viseli, s ennek megfelelően leginkább antihősöket ismerhetünk meg; árulásról, irigységről és az emberi lélek romlottságáról szól. Mindkét kötetben nagyon színes, egyedi karaktereket és világokat vonultat fel, amelyek Az Archívumtól és egymástól is igen különbözőek, de ugyanolyan igényesek. Az utóbbi két kötetet azonban szigorúan 18 év felett, magabiztos angoltudással ajánlom – mindenki másnak pedig itt Az Archívum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése