2016. február 20., szombat

Mit nézzünk 2016-ban - könyvadaptációk sorozatkedvelőknek





 2016-ban a filmipar továbbra sem csak egyestés szórakozást kínál a könyvmolyoknak, akik kíváncsiak kedvenc történeteik filmes változatára is, mert a paletta sorozatokban is bővelkedik. Lássuk, mit is nézhetünk idén arra várva, hogy mikor telik már le az az egy hét, amit a legújabb részig kénytelenek vagyunk kivárni.


Árnyvadászok, figyelem! A Végzet Ereklyéi ismét felbukkannak a képernyőn januárban, ezúttal a Shadowhunters (Árnyvadászok) sorozat keretében, amelynek az egyik forgatókönyvírója Ed Decter mellett maga Cassandra Clare, a történet megalkotója. Bizonyára ennek a ténynek tudható be a történet szabad kezelése, ugyanis bőven akad változás a regényhez mérten, de időnként éppen ettől olyan érdekes maga a sorozat, ugyanis kiegészíti azt, amit a könyvben csak a sorok között sejthetünk. A szereplőválasztás egész érdekes, a stáblistán ugyanis aligha találni nagy hírnévvel büszkélkedő színészeket, de a sorozatban képesek pozitív csalódást okozni. Matthew Daddario például igazán meggyőző Alec Lightwoodként, és ne feledkezzünk el Harry Shum Jr.-ról (Magnus Bane) vagy Emeraude Tobia-ról (Isabelle Lightwood) sem. Az első évad a Csontváros eseményeit dolgozza fel, és már csak az új részletekért is megéri belenézni.


 
Jobban érdekelnének néhány skandináv hős kalandjai, mint az Árnyvadászok? Ez esetben a Beowulf: Return to the Shieldlands című sorozatot ajánljuk, amely a legrégebbi fennmaradt óangol költemény történéseit veszi alapul. A címhez híven a történet a mitikus Shieldlands területén játszódik, ahol emberek és fantasztikus lények élnek egymás mellett. A főhős és egyben címszereplő, Beowulf, sok éves vándorlás után tér vissza az itt található szülőfalujába, amelyet éppen megtámad egy szörny. Eseménydús történetre számíthatunk, amelyben sem mágiából, sem vérből nincs hiány. A stáblistán találhatunk ismerősen csengő neveket, mint Kieran Bew (Da Vinci's Demons) vagy az izlandi Gísli Örn Garðarsson (Beowulf and Grendel, Prince of Persia). Eddig egészen ígéretes alkotásnak tűnik.


 
Kihagynád a mitikus eseményeket és inkább valami klasszikusra vágysz? Akkor a BBC idén sem okoz csalódást, ugyanis 2016-ban Lev Tolsztoj Háború és béke című regényét viszi vászonra a csatorna egy sorozat formájában. A rendező Tom Harper, akinek a nevéhez olyan alkotásokat társíthatunk, mint a Misfits vagy a Woman in Black 2: Angel of Death, a forgatókönyvet Adrew Davies írta (Bridget Jones, Vanity Fair, Pride and Prejudice (1995), Middlemarch, The Three Musketeers), ami már önmagában is jót ígér. A szereplőket alakító színészek között olyan nevekkel  találkozhatunk, mint Lily James (Cinderella, Pride and Prejudice and Zombies), Paul Dano (12 Years a Slave) vagy James Norton (Northmen - A Viking Saga, Belle), de már tényleg csak azért is megéri rászánni azt a majdnem egy órát hetente, mert mégiscsak a BBC műsora, csakis jó lehet.



Ami nem új már a képernyőn, azonban új évaddal folytatódik idén, az a Cass Morgan trilógiájára épülő The 100 Jason Rothenberg rendezésében.


Áprilistől visszatér a Trónok harca is G.R.R.Martin Tűz és jég dala regénysorozata alapján a hatodik évaddal, a még életben maradt szereplőkkel és remélhetőleg válaszokkal is az eddig felmerült kérdésekre.



A második évaddal a Diana Gabaldon azonos című regényére épülő Outlander (Az idegen) is áprilistől kerül ismét adásba, továbbra is nyomon követve az időben visszautazó egykori hadi ápolónő kalandjait a Skót Felföldön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése