2016. április 6., szerda

Coffee appreciation post: 10+1 érdekesség a kávéról

Ha jártatok már az eridonos csevegőben, valószínűleg ti is észrevettétek, hogy akármiről is kezdünk beszélni, valami közös pont minden alkalommal felmerül: a kávé. Mi sem természetesebb hát, hogy egy blogposztot is szentelünk ennek az igen fontos innivalónak?


1. A legenda szerint a kávét egy etióp szerzetes fedezte fel a 9. században, amikor megfigyelte, hogy kecskéi furcsa táncba kezdenek egy bizonyos növény fogyasztása után. Természetesen ezt neki is ki kellett próbálnia, úgyhogy jól belakmározott belőle, és egész éjszaka nem aludt - ezáltal felfedezve a növényt, ami nélkül milliók számára elképzelhetetlen lenne a reggeli ébredés.

2. A kávé - annak ellenére, hogy "kávébab"-ként szoktuk emlegetni - egy bogyós gyümölcs magja...


...és mint ilyen, fákon nő. A mag eredeti állapotában apró és zöldes-fehér színű; az általunk ismert formáját akkor veszi fel, amikor megpörkölik és körülbelül kétszeresére nő. A növény egyébként körülbelül 10 méter magas, és akár kétszáz évig is eléldegélhet.

3. Igazából csak két tényleges kávéfajta létezik, az arabica és a robusta (de persze maga a végeredmény nagyon változatos, hiszen csak a pörköléssel már rengeteg variációt lehet előállítani). A legtöbb kávé arabica, amiben kevesebb a koffein, ízre viszont kellemesebb, mint a robusta.


4. Egyes ókori arab népeknél a házassági esküben a vőlegény megfogadta, hogy elegendő kávét fog biztosítani felesége számára; ha erre nem volt képes, a nő elválhatott tőle, amit semmilyen más indokkal nem tehetett meg.


Mit ne mondjak, ez szerény véleményem szerint is válóok.

5. A kávéban lévő koffein nem olyan káros, mint ahogyan az a köztudatban elhíresült, sőt. Napi két-három kávé - amiben csészénként olyan 80-175 mg koffein van, a pörköléstől és a kávéfajtától függően - jótékony hatással van a májra, az emésztésre, és az idegrendszerre is egészséges felnőttek esetében. De persze, mint mindent, a koffeint is túl lehet adagolni - ez először megnövekedett vérnyomás és pulzus által jelentkezik, majd hányinger, szorongás és idegesség, légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, hallucinációk, rángások, végül pedig szívroham követi. 

6. A "kapucsínó" megnevezés abból ered, hogy az ilyen módon elkészített kávé színe nagy hasonlóságot mutat a kapucin szerzetesek ruházatának színével.


7. Mielőtt az emberek rájöttek volna, hogyan kell a ma is ismert formában kávét főzni, magában, vagy valamilyen zsiradékkal rágcsálták a kávészemeket. Ez nem kifejezetten ajánlott energiabomba ilyen formában, de helyette a pörkölt szemeket lehet például csokival bevonva fogyasztani, ami még ízre is egészen különleges.


8. Az emberiség körülbelül 1 400 000 000 csészényi kávét fogyaszt naponta.

9. Az első webkamera azért készült, hogy lássák, lefőtt-e már a kávé a másik szobában.


Mert a kávé fontos.

10. A túl sok kávé, vagyis a túl sok koffein halálos is lehet. Ez a dózis az átlagos felnőtt számára 10 000 mg, ami hatvan csészényi normál kávét jelent, szóval ha vendégségben vagy, és valaki már az ötvenötödik espressót teszi le az orrod elé, kezdj gyanakodni. 

10+1. A kávé nemzetközi napját szeptember 29-én ünnepeljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése