2016. április 20., szerda

Demigod

Ez a cikk a Rick Riordan féle félistenes könyvekről fog szólni. A Percy Jackson és az Olimposziak egytől ötig a könyvsorozat, Olimposz hőseiből pedig csak a magyar is megjelent kötetekről lesz szó. A többi kötetet csak érintőlegesen említem, tekintettel arra, hogy azokat még nem fordították le magyarra. 

Percy Jackson egy hiperaktív, figyelemhiányos 12 éves kamasz az első kötetben. A Yancy bentlakásos iskolába jár, és egy osztálykiránduláson rátámad a matek tanára, akiről kiderül, hogy egy fúria, csak úgy mellékesen. Percy-t eltanácsolják az iskolából, mint általában szokás problémás diákok esetén. Amikor megérkezik a félisten táborba, kisebb-nagyobb incidensekkel karöltve, ott sincsen megállj. A zászlókeresőnél kiderül, hogy ő Poszeidón fia. Ezzel nem is lenne nagy baj, ha 1. A nagy triász nem tett volna esküt már rég, hogy nem lesz gyerekük, 2. Ha nem lopták volna el Zeusz villámát, ami miatt háború fog kitörni az Istenek között. Ezt a háborút kell megakadályozni neki, egy, ahogy Annabeth Chase, a csapattársa mondja, hínáragyú hérosznak.


A második részben a tábort védelmező fát, Thalia fáját valaki megmérgezi. Vagy meggyógyítják, ami csak az Aranygyapjúval lehetséges, vagy, a félisteneknek annyi. Nem, ez nem vicc. Egy a bökkenő, hogy a gyapjú sok-sok évszázada eltűnt. Ráadásul hivatalosan Percy-ék nem is mehetnének el a küldetésre, de megszöknek, hogy segítsenek Clarisse-nek, Árész lányának, aki engedéllyel indul útnak. 

A harmadik részben hőseink találkoznak Pánnal, aki végleg meghal, segítenek egy csapdába esett Istennőn és bebörtönöznek egy titánt. 

A negyedik részben megtámadják a tábort, de áldozatok árán sikerül visszaverni hőseinkek a támadást. 

Az ötödik részben pedig kitör a második titán-isten háború. A győzelem persze kétséges. Természetesen rengeteg minden más is történik, ezek csak egy-egy főbb elemei a történetnek. Nagyon jók, csak ajánlani tudom.

Főbb szereplők : Percy Jackson, Annabeth Chase, Grover Underwood, Kheiron, Árgus, az istenek, a titánok, Thalia Grace, Rachel Elisabeth Dare, Luke Castellan, Charles Beckendorf, Nico di Angelo, Clarisse La Rue, Bianca di Angelo, Sally Jackson



Az Olimposz hősei a Percy Jackson sorozat ismerete nélkül is olvasható, bár kevésbé érthető néhány dolog. Az első részben eltűnik Percy, vagyis inkább már előtte. Egy iskolai buszon kezdődnek az események, Jason szemszögéből nézve, akinek ki van törölve az emlékezete. Hiába, Héra a legszemetebb, de a legjobb fej is egyben. Jason egy római isten gyermeke. Ebből következik, hogy van római félvértábor, vagyis az istenek nem kicsit skizofrének, hanem iszonyatosan. A könyv maga nagyon érdekes, és néhol igazán vicces is. Máshol meg furcsa. Sajnálatos módon tele van nyomtatási hibákkal, továbbá olyan nevet is fordítottak, amit nem kellett volna.

A második részben megismerkedünk a római félisten táborral, és Percy is megjelenik, akinek szintén ki van törölve az emlékezete, Héra jóvoltából. 

A harmadik részben összeállnak a hetek, megkeresik Athéné szobrát, és ”pár” rajongó szívesen kinyírná Octaviant, számomra érthető okok miatt. Gaia ébredezik, az óriások felkelnek, háború készül a két tábor között, háború készül Gaia ellen, de azért még ott van Octavian.

Főbb szereplők : Percy Jackson, Annabeth Chase, Jason Grace, Frank Zhang, Hazel Levesque, Leo Valdez, Piper Mclean, Hedge edző, Nico di Angelo, Butch, Will Solace, Kheiron, Árgus, az istenek, a vadászok, Reyna Avila Ramírez-Arellano, Ocatvianus, Grover Underwood.


Most jöjjenek a próféciák :

Első nagy prófécia : 

A legősibb istenek félvér fia betölti a tizenhatodikat
Látni fogja majd az alvó világot, lelkét penge kaszálja le, egy átkos
Egy választás vet véget napjainak
Az Olimposz elenyészik, vagy fennmarad.

Az elveszett hős Próféciája:

Villámlás sarja, óvakodja a Földtől, 
A gigászok bosszút állnak, a Hét Félvér eljő.
A kohó és a galamb a zárkát feltöri, 
És Héra haragja a halált elereszti.

Második Nagy Prófécia/ A Hetek Próféciája:

Hét Félvér válaszol a hívásra, 
Vihar, vagy tűz, mi hull a világra.
Esküt tart az utolsó lehelet,
A Halál Kapujában fegyveresek.

Az Athéné jele  Próféciája:

Bölcsességnek lánya egyes-egyedül járkál,
Pallasz Athéné jele keresztülég Rómán.
Azon angyal leheletét ikrek oltják ki,
Ki a halál kulcsát nem ereszti.
A Gigászok ellenfele arany és halvány,
Fájdalmas az út keresztül a szőtt fogdán.

Furcsa, vicces fejezet címek : 

Mínusz egy matek tanár
Isten vesz nekünk hamburgert
Thália felperzseli New Englandot
Egy régi, halott barát a tiszteletét teszi
A tengerimalac-tenyésztő wellnes

Idézetek :

Annabeth a barátnőm-e? (Na ez volt az a pont amikor Nicot legszívesebben egy húsillatú zsákba dugva dobtam volna a farkasok közé.) Tudtam, hogy mindjárt megkérdezi, mennyi találatpontom van, és akkor végleg elvesztem az önuralmamat.

– Van valakinél egy toll? 
A légiósok rámeredtek. 
Mars felsóhajtott: 
– Kétszáz római, és egyiknek sincs tolla? Hagyjuk…    

Amikor a többiek levonultak, Hazel és Leo félénken egymásra néztek. Rajtuk kívül csak Hedge edző tartózkodott a fedélzeten, de ő is hátul, és éppen rágyújtott a Pokémon főcímdalára.
Az edző a szöveg egy részét megváltoztatta 
„öljétek meg mind!”-re, és Leo nem akarta tudni az okát.

- Mi a mennykőről beszélsz? Ki vagy te? És hol van Ceres? 
- Milyen eresz?

Octavianus felhorkant: 
– Ami azt jelenti, hogy most már három praetorunk van. Pedig a szabályzat kettőt ír elő. 
– Nézzük a dolgok jó oldalát! – vágott közbe Percy. – Jászon és én is feletted állunk a ranglétrán, és teljes egyetértésben azt mondjuk, pofa be! 
Octavianus arca lilább lett a pólója színénél. Jászon és Percy összeütötték öklüket.

– Aphrodité! – mondta ki a nevét. 
– Venus – ámult Hazel. 
– Anya… – nyögte minden lelkesedés nélkül Piper. 
– Csajok! – kiáltotta az istennő, és széttárta karját, hogy egyszerre megölelje őket.

– Belopóztál a kabinomba? 
Annabeth a szemét forgatta: 
– És akkor mi van? Két hónap múlva tizenhét leszel, és még mindig Hedge edző büntetésétől parázol? 
– Te még nem láttad a baseballütőjét?

Percy: Szia, hogy vagy? 
Annabeth: Őőő… kösz, jól. 
Percy: Az jó. Ettél ma valamit? 
Annabeth: Úgy tudom, Leo van szolgálatban, kérdezd meg tőle. 
Percy: Lángol a hajam. 
Annabeth: Igen, hamarosan.

A kövekre varázsszavakat véstek, és ha egyet is elejtenek közülük, akkor az felrobban, és mindenki fává változik másfél kilométeres körzeten belül. És ennek egyedül Grover örült volna, de ő sem biztos.

További kapcsolódó olvasmányok még még a Kane krónikák, Magnus Chase és Asgard istenei, Apollón próbái, Greek gods, Greek heroes, Félisten akták, A nagy kalauz, Félisten naplók, Túlélő kalauz és egy három részes crossover, ami a Kane krónikákon és a Percy Jackson történetén alapul.

Lilith

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése