2016. április 16., szombat

Patkány-nap

Április 4. idén a nemzetközi patkány-világnap, amit a földkerekség egyik legtöbb előítélettel küzdő állatkájának szentelnek minden éven, hogy kicsit okítsák az embereket. Amikor életemben először lehetőséget kaptam, hogy saját állatom legyen, család-szerte nem kis felháborodást keltett a bejelentésem, hogy épp egy ilyen rágcsálóra vágyom, pontosabban kettőre. De épp ezért szeretném elmesélni, milyenek is valójában.


A patkányok mindenevők, ami azt jelenti, hogy viszonylag könnyű az élelmezésük, mert a tabulistán csak a citrusfélék, édességek és nagyon fűszeres dolgok szerepelnek. Ennek ellenére van ízlésük - a patkányaim egyénenként mást-mást nem szerettek, bár többnyire hasonló dolgokért rajongtak (a joghurt és a hal mindenképp dobogós). A válogatás könnyen kiküszöbölhető, ha az ember granulált tápot használ, amit zöldséggel, gyümölccsel (csutkák, maradékok), tejtermékekkel és hússal színesít. 


A közhiedelemmel ellentétben tiszták, idejük jókora részét arra áldozzák, hogy rendben tartsák a bundájukat. Ha házikedvencként tartott patival találkozol, akkor tudd, hogy nem terjeszt semmiféle fertőzést, nem látott soha csatornát és amennyiben nem érintkezik olyan háziállatokkal, amik kint járnak-kelnek, parazitái sincsenek. Mint minden állatnak, van egy alap szaguk, azonban ha a ketrecüket rendben tartják, ez egyáltalán nem kellemetlen.


Átlagosan 1,5-2 évig élnek, de megérhetik akár a 3 éves kort is. A nőstények kisebbek és könnyebbek a hímeknél (300 g körül mozognak, míg a fiúk 400-500 g-ot nyomnak). Bár elterjedt, hogy a lányok általában aktívabbak, kíváncsibbak a fiúknál, sok múlik az állat egyéniségén, ugyanis ezeknek az apróságoknak saját kis jellemük van - más játékokat, búvóhelyeket, ételeket kedvelnek, az aktivitásuk, viselkedésük is nagyban eltérhet. Emellett mindenképp kialakítanak egyfajta hierarchiát, amit többnyire barátságos bokszmeccsnek tűnő bunyókkal bonyolítanak le.


Mindenféle színben vannak - barnák, szürkék, fehérek, feketék, foltosak, pettyesek... Ráadásul a szőrük lehet sima, hullámos, göndör, lehet kerek Dumbo fülük, de létezik szőrtelen, törpített és farok nélküli fajtája is.


Imádják a simogatást, elég bújósak és kíváncsiak. Rá lehet szoktatni őket a vállon vagy nyakon való ücsörgésre, de kiválóan érzik magukat egy laza pulcsi ujjában vagy zsebében is. Ennek hátulütője, hogy hajlamosak másokhoz is bemászni - ha új emberrel ismertetnéd össze kedvenced, ügyelj rá, hogy ne a kivágásában kössön ki (velem legalább 2-3 alkalommal előfordult és nem mindenki vevő egy ilyen élményre).


Szükségük van a társaságra - egyrészt intelligensek, másrészt a természetben kolóniákban élnek. Semmiképp sem érzik magukat jól egyedül, amire a nőstények kiváltképp érzékenyek. Ha nem is másik patkány, okvetlenül kell nekik valamilyen játszópajtás.


Okosak és tanulékonyak - számos trükköt és utasítást meg lehet nekik tanítani, akár a kutyáknak, nagyon hasonló módszerekkel. Nem kell hozzá sok, csak egy clicker és az állat kedvenc nasijából apró darabok, jutalmazáshoz. Arra viszont ügyelni kell, hogy nem bírnak egyszerre annyi ideig összpontosítani, így több rövidebb "órára" kell osztani a gyakorlást - ami azért is jó, mert időszűkében sem kell feltétlenül lemondani róla.




Másrészt, vannak született szabadulóművészek, úgyhogy nem árt biztosan zárni a ketrecet - Zlatana annak idején megtanulta kinyitni az oldalsó ajtót, aztán amikor kipeckeltem, néhány nap alatt rájött, hogyan távolítsa el a pöcköt. Lenyűgöző volt figyelni, de senkinek sem kívánom, hogy arra érjen haza, hogy a patkányai órákat unatkoztak egyedül a szobában...


Játékosak - egymással és veled is szívesen játszanak, igénylik a kontaktust, az új ingereket. Rengeteg egyszerű játékot lehet nekik farigcsálni papírból, kartonból, fából és egyéb természetes anyagokból, emellett szeretnek úszni, meg lehet tanítani apportírozni őket, de két egymást kergető patkány figyelése is rém szórakoztató lehet.
Ráadásul csiklandósak :D


A patkányok cukik - kicsik, szőrösek, puhák és ha épp nem pörögnek, édesen szunyókálnak. Voltaképp bárhol és bármilyen testhelyzetben képesek aludni, mint az a mikroszkóp csavarján magát átlógató egyik kedvencem prezentálta.

rat

Mivel még nagyon sokáig tudnék mesélni, de nem akarom nyújtani a cikket felesleges részletekkel, ha kérdéseitek lennének, tegyétek fel bátran kommentben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése