2016. április 9., szombat

Huszonegy - babonák és hiedelmek

Fekete macska, péntek tizenhárom, kéményseprő... mind ismerjük mindennapi életünknek ezeket az elemeit, akárcsak a hozzájuk fűződő babonákat, hiedelmeket. Viszont ha már a huszonegyedik tanévbe léptünk, vajon mi a helyzet a huszoneggyel?




Bizonyos népcsoportok ezt a számot különösen baljósnak tartják. Zsidó kultúrkörben például a huszonegy még a tizenháromnál is balszerencsésebb és az egységet bomlasztó gonoszhoz kapcsolja a kapcsolódó hagyományok túlnyomó része. Például az utolsó egyiptomi csapás, amely az elsőszülöttek halálát idézte elő, Nissan hónap huszonegyedik napján történt, a szabadulást követő pusztai vándorlás alkalmával pedig egészen pontosan huszonegy komolyabb összezördülés borzolta a Kánaán felé igyekvő nép kedélyeit. Cidkija, Júdea báburalkodója huszonegy évesen került trónra, miután a babiloni Nabukodonozor elfoglalta Jeruzsálemet és uralmának vége a város teljes pusztulásával járt. Hát csoda, hogy nincs nagy becsben tartva ez a szám? A ráadás, hogy Pál apostol egész pontosan huszonegy bűnt nevez meg és tart számon, amik mind az emberi önzésből fakadnak, és sűrűn emlékezteti az embereket, hogy jaj annak, aki nem hagy fel bűnös szokásaival.

Ennek ellenére azonban bizonyos misztikus, ezoterikus írásokban már itt is fellelhető az a nézet is, hogy a huszonegy, mint a hét és a három szorzata tökéletes szám és a teljességet, a teremtésből eredő harmóniát jelképezi.

A zsidók mellett azonban a franciák sem kifejezetten rajonganak ezért a számért. Ahhoz, hogy világossá váljon, miért is, elég csak egy pillantást vetni gyászos sorsú uralkodójuk, XVI. Lajos életére. A forradalomnak áldozatul esett uralkodó életében tulajdonképpen minden jelentős alkalom huszonegyedikére esett, és mind valami módon balul ütött ki. Ha országszinten nem is jellemző tradíció, de azért a tisztavérű varázslók jelentős hányada tartózkodik tőle, hogy huszonegyedikén kezdjen bele bármi jelentősbe.

Angolszász és német vidékeken azonban teljesen más megvilágításban látják ezt a számot. Több sorsfordító jelentőségű esemény is történet a történelem során hónapok huszonegyedik napján, mint megnyert csaták, politikai győzelmek, és így tovább, ezért ezeken a vidékeken kifejezetten kedvelik huszonegyedikére időzíteni a fontos teendőket. Egy németalföldi, mágusok körében elterjedt hiedelem szerint huszonegyedikén a telehold ráadásul különösen nagy szerencsét és bőséges időszakot jelez előre.
A huszonegyet a kreativitás, az ihlet és a diplomácia számának tekintik. Éppen ezért is tartják nagy szerencsének, ha valaki huszonegyedikén születik, és úgy vélik, hogy e nap szülöttei különösen kreatívak, optimisták és nagy jövő áll előttük, amennyiben képességeiket sikeresen kamatoztatják. A nagykorúvá válás éve is a huszonegyedik életév ezeken a területeken. Végeredményben a huszonegy egy nyerő szám, és nem csak a Blackjack nevű kártyajátékban.

Hogy vajon nekünk a huszonegyedik tanév mit tartogat, azt nehéz előrelátni. Az azonban bizonyos, hogy ha a jósláshoz használt tarotkártyákhoz fordulunk, ott a huszonegyes lap a pozitív jelentésű Világ, ami dinamikus egyensúlyt, harmóniát és teljességet jelez előre. Remélhetőleg ez nálunk sem lesz másként.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése