2016. május 14., szombat

Alvás és álmok - 10 érdekesség, amit talán még nem hallottál

1. Mindenki álmodik, minden este - egy éjszaka alatt körülbelül ötször-hatszor, bár ritka, hogy mindegyikre emlékezzünk. Ez alól az állatok sem kivételek, ők is álmodnak.



2. A vakok is álmodnak. Akik nem látássérültként születtek, sokszor ugyanúgy képekben és színekkel, mint a látók, míg a veleszületetten vakok a többi érzéküket használva, hangokkal, tapintással, vagy szagokkal.


3. Még a legelvetemültebb álomnak is van értelme. Ez persze nem azt jelenti, hogy tényleg van egy lista, ami alapján az álmok szimbólumait meg lehet feleltetni egy jelentésnek, de mivel az álmaink a tudatalattiból származnak, és a mi személyiségünket, pszichénket tükrözik, értelmezhetőek.




4. Az alvás és az álmok segítenek tanulni, feltéve, hogy legalább 10-15 perc eltelik az utolsó megjegyzendő infó olvasása és a lefekvés között. Ez annak köszönhető, hogy agyunk többnyire alvás közben integrálja, rendezi egységbe a nap közben megszerzett újdonságokat - nem hiába szoktuk egy nehezebb döntés előtt azt mondani, "még alszok rá egyet".(És persze újabb kifogás arra, hogy valójában miért is elengedhetetlen az a néhány órás délutáni szunya vizsgaidőszakban, főleg, ha az egész napot internetezéssel töltötted és ha találkoztál is tankönyvvel, legfeljebb arra használtad, hogy leüsd a sarokban békésen szövögető pókcsaládot.)



5. Számos feltalálót álmában érte a szikra, ami végül találmánya, felfedezése alapötletéül szolgált. Így született például a Google, a varrógép, a periódusos rendszer, valamint a guillotine is.



6. Még az álmok tekintetében is vannak különbségek a férfiak és nők között, előbbiek álmai ugyanis agresszívebbek és kevesebb bennük az emberi szereplő, akik ráadásul sokkal inkább férfiak, mint nők.



7. Egy átlagos élettartamú ember haláláig összesen hat évet tölt azzal, hogy álmodik.

dream


8. Nem mindenki álmodik színesen, szó szerint: a - nem színvak - emberek 12%-a szinte kivétel nélkül mindig monokróm álmokat él át, vagy legalábbis csak azokra emlékszik. Kutatók azt is megállapították, hogy a gyerekek és a fiatalok hajlamosabbak színesen álmodni, mint az idősebb felnőttek.

dr


9. Az álmokban legtöbbet átélt érzelem a félelem és a szorongás, s a pozitív álmok sokkal ritkábbak, mint a negatív érzelmi színezetűek.


10. Az embereknek nemcsak az alvásra, az álmokra is szükségük van. Egy kísérlet során a résztvevők egy csoportját rendre felébresztették, mielőtt az alvás álmokat produkáló fázisába léptek volna, de egyébként hagyták őket eleget aludni. Eredményként nemcsak sokkal fáradtabbak voltak, mint azok a résztvevők, akiket bár felébresztettek éjszaka, hagytak álmodni, de néhány nap múlva hallucinálni is kezdtek és sokkal idegesebbek, gyanakvóbbak voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése