2016. május 11., szerda

Vikings (Vikingek)


Skandináviában járunk, a méltán rettegett viking harcosok hódító útjai idejében, ahol az egykori farmer, Ragnar Lothbrok úgy dönt, többre vágyik annál, amije éppen van. Földet akar, hatalmat, hírnevet, hát nekivág, hogy megszerezze magának, amit születésétől fogva nem adtak meg neki az istenek.


A Michael Hirst által megalkotott történelmi dráma ír-kanadai koprodukció és 2013 óta fut a History televíziócsatornán. Jelenleg a negyedik évadnál tart, azonban már bejelentésre került a jövőre várható ötödik évad is. A sorozat cselekményéhez a Ragnar Lothbrokról szóló viking sagák szolgálnak forrásul, nyomon követve a legendás hős kalandjait és felemelkedését a kezdetektől az angliai és franciaországi hódításokon át norvég királlyá válásáig, talán még tovább is, ez azonban egyelőre a készülőben lévő újabb évad titka. 

Ragnar (Travis Fimmel) az alacsony sorból származó viking kiharcolja megálmodott útját, hírnevet és dicsőséget szerezve magának, családjára is szüksége van azonban ebben a küzdelemben, támogatásuk nélkül ugyanis aligha érne el mindent, amit szeretne. A csatákban is ott harcol mellette például első felesége, az otthon helyett a viking harcosok életét választó Lagertha (Katheryn Winnick), akárcsak testvére, a történelemkönyvekből is ismert Rollo (Clive Standen), aki a normannok hercege lesz később. Megismerhetjük ugyanakkor Björnt (Alexander Ludwig) is, Ragnar elsőszülött fiát, aki kamaszból rettegett harcossá növi ki magát a szemünk előtt, na és természetesen ott van még a harchoz nem sokat konyító, de annál szebb és befolyásosabb Aslaug hercegnő (Alyssa Sutherland), aki Lagertha helyét átvéve a családi házban újabb feleségként több fiút is szül a későbbiekben férjének. Néhány további szereplő sem elhanyagolható, mint például a Ragnarral összebarátkozó keresztény szerzetes, Athelstan (George Blagden) vagy a viking isteneihez körme szakadtáig ragaszkodó, alkalmanként meglepő találmányokkal előálló Floki (Gustaf Skarsgård). Mellettük feltűnnek még történelmi alakok, mint a nyugati frank király, Együgyű Károly, Széphajú Harald vagy éppen Alfréd wessexi király.


A cselekmény eseménydús, fordulatokkal teli. Akad itt barátság, ármány, szerelem, gyűlölet, családi viszály, háború, minden, amit csak el lehet képzelni egy közösség berkeiben. Egyébként nagyban a Ragnarról szóló írásokra épül, noha itt-ott a létező fehér foltok kitöltése már írói szabadságból fakad, akárcsak pár apró, de nem túl feltűnő módosítás is. Néhány kutató úgy véli, hogy a viking társadalom ábrázolása nem éppen a legtökéletesebb a példának okáért, kevésbé volt demokratikus, mint amit a film ábrázol, stb. Mindent egybevetve a Vikings mégis nagy népszerűségnek örvend és ilyen kis pontatlanságoktól eltekintve a történelmi valósághoz hűen mutatja be hősünk kalandjait tengeren-szárazföldön, országokon át a hatalom és dicsőség felé vezető úton. Szép számmal akadnak csatajelenetek is benne, vértől csöpögő képsorok, amikhez kell azért gyomor, de még ezzel együtt is csak ajánlani tudom. Érdemes megnézni. 

If I Had a Heart (Themesong)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése