2016. május 4., szerda

Csillagok háborúja

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban, egy George Lucas nevű úriember felkerekedett, hogy meghódítsa a filmipar fogyasztói rétegeinek világát egy általa alkotott modern mítosszal lopva be magát minden elérhető korosztály szívébe...



A Csillagok háborúja George Lucas filmrendező ötletei alapján készült és úgy a filmtörténet, mint a klasszikus sci-fi műfaj kihagyhatatlan elemét képezi. A történetet kilenc mozifilm meséli el, amiből eddig hét került vászonra, de a kapcsolódó irodalmi művek, számítógépes játékok sem elhanyagolhatóak.


A cselekmény a Galaktikus Köztársaságban játszódik, ami a már említett régi, messzi galaxist uralja, és itt jön létre aztán a Galaktikus Birodalom, zajlik a Galaktikus Polgárháború és itt követhetjük nyomon jó és rossz harcát. A történetben egyébként nem csak a sci-fi alapvető elemei kapnak jelentős szerepet, mint a haditechnikai eszközök, űrhajók, galaktikus tér, hanem olyan mitikus, mesébe illő részletek is, mint a már említett jó és rossz, vagy éppen a Erő. A fontosabb szereplőknek ugyanakkor csupán kis hányada ember, a többiek többnyire valamilyen más, a galaxisban fellelhető faj képviselői vagy éppen droidok. Mindenesetre biztos mindenkinek ismerősen cseng R2D2, Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő vagy Darth Vader neve, sikeresen beivódtak ugyanis a köztudatba.




Az első filmet, a Csillagok háborúja IV.: Egy új remény-t 1977. május 25-én mutatták be, majd ezt a Csillagok háborúja V.: A Birodalom visszavág követte 1980. májusában, végül pedig 1983. májusában a Csillagok háborúja VI.: A jedi visszatér is bekerült a mozikba. A Csillagok háborúja I.: Baljós árnyak 1999-ben került a közönség elé, a Csillagok háborúja II.: A klónok támadása 2002-ben, aztán 2005-ben a Csillagok háborúja III.: A Sith-ek bosszúja is elkészült, bemutatva a két évtizeddel korábbi három rész előzményeit. A hetedik rész 2015-ben készült el és került bemutatásra a Csillagok háborúja VII.: Az ébredő Erő címmel.

A hét film során megtudhatjuk, hogy mi is történik a Galaxisban, hogyan alakul lakóinak sorsa, miközben dúl a polgárháború, mit tesznek ez ellen vagy éppen ennek érdekében egyes szereplők. A történetben egyébként rengeteg az emberiség történelmére vonatkozó utalás, Han Solo például John Wayne-t, a magányos cowboy-t idézi, Jabba és a fejvadászokat az amerikai maffiózókat, a jedik a középkori lovagi eszme megtestesítői, és így tovább. Már csak ezek miatt is érdemes lehet megnézni, de maga a történet is érdekes, fordulatokkal, meglepetésekkel teli, ha pedig értékeljük a sci-fi műfajt, akkor kifejezetten alapműnek számít még úgy is, hogy a régebbi filmek technikai megoldásai mára már elavultnak számíthatnak a korszerű számítógépes megoldásokhoz képest. Ugyan nem éppen rövid, egy estés néznivaló, de az időt rászánni abszolút érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése