2016. május 25., szerda

Törülközőnap

A Törülközőnapot Douglas Adams rajongói hozták létre, a Galaxis útikalauz stopposoknak ötrészes trilógiája alapján. Ez a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző.




Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője!
(Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó)”




Az ötlet a szerző halála után reppent fel, 2001-ben és pontosan két héttel a szomorú napot követően rendezték meg először, hogy megemlékezzenek a brit íróról, akit sokan a Doctor Who (Ki vagy, Doki?) sorozat révén ismerhetnek. Adams a sci-fi és humoros darabok mellett környezetvédelemről is sokat írt, a gyors autók, a kamerák, és az Apple Macintosh szerelmeseként volt ismert. Ezen a napon tehát minden résztvevő nyíltan és büszkén viseli törülközőjét (mely tetszőleges méretű, színű, anyagú és mintájú, ezzel is ünnepelve a sokszínűséget), egy pillanatra sem esve pánikba. Remek lehetőség, hogy hozzátok hasonló rajongókat ismerjetek meg, de sok helyütt vannak érdekes rendezvények (vogon versíró-verseny, példának okáért), érdemes nyitva tartani a szemeteket Wink Nálunk ugyan kevésbé nagyszabású, mint külföldön (ahol akadt már példa arra is, hogy egy közlekedési társaság korlátozott számú, chippel ellátott törülközőt osztott szét, amelyek birtokában ingyen utazhattál buszaikon és helyi hajóikon – mekkora királyság!), de ki tudja, lehet, hogy éppen Neked támad egy jó ötleted és dobod fel valaki napját. Jókora meglepetések érhetnek – nekem néhány éve az a “zseniális” gondolatom támadt, hogy egy szál fürdőlepedőben üljek végig egy napot az iskolában. Szóval hajtogattam magamnak egy törülköző-tógát, feltűztem (volt alatta ruha, de nem látszott) és bevonultam büszkén az iskolába. Csak a harmadik óra magasságában esett le, hogy fizikám is lesz az egész gimi legszigorúbb tanárával, de vissza már nem táncolhattam, úgyhogy halálra váltan vártam a reakcióját – ami egy homlokracsapós “Fenébe, nem hoztam magammal törülközőt!” volt. Mondanom sem kell, a teljes osztály döbbent csendben guvasztotta a szemét, de kellemes hangulatban telt az óra maradéka Cheesy

Stoppolásra fel és sose hagyjátok el a törülközőtöket! 42!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése