2015. október 29., csütörtök

Macskanap – avagy hogyan hódították meg a macskák a világot?




Október 29-e az USA-ban nemzeti macskanap. Aki oda van ezekért az aranyos szőrgombócokért, az biztosan tudja, hogy nem ez az egyetlen macskás nap az évben, hiszen február 17-e a macskák világnapja. Azonban valljuk meg, az igazi macskabarátoknak bőven megfelel egy amerikai macskanap is ahhoz, hogy ünneplésbe fogjanak.

Tegyünk így mi is!

Ennek érdekében pedig következzen a macskák világhódításának rövid története!



A négylábú kajafalók már akkor is az ember körül lebzseltek, amikor az először kezdett letelepedni – igaz, ekkor még közel sem lehetett volna őket háziasítottnak nevezni. Az már más kérdés, hogy jó eséllyel nem is mi háziasítottuk a macskákat, hanem ők idomítottak minket be arra, hogy szolgáljuk őket. Mi sem mutatná ezt jobban, semmint, hogy az ókori Egyiptomban szent állatként tekintettek rájuk. Olyannyira, hogy az elhullott példányok testét gondosan mumifikálták!

Az ókori sikersztori után kicsit ugyan visszaesett a közkedveltségük, de ez is csak azt mutatja, hogy az a bizonyos középkor tényleg sötét volt. Ekkoriban főleg egerészésre használták őket, de nem tekintették őket igazán különlegességnek. Sőt! A fekete macskákat balszerencsehozónak tekinteték, és egyébként is a boszorkánysághoz kötődő lényeknek gondolták őket. Pedig ugye, hogy nagyon nehéz elhinni, hogy egy ilyen cuki állat bármi gonoszságot műveljen?



Az idő előre haladtával egyre inkább elismerték a macskák hasznosságát, egyre több helyen kezdték őket tartani. A 19. századtól már tenyésztették őket és macskakiállításokat rendeztek, ahol a legszebb példányokat bemutatták.

A huszadik századra már az egyik legelterjedtebb háziállattá váltak a macskák – mi több, újra kis kedvencek lettek! Prémium macskaeledel, selyempárna, macskavárak... egyik sem furcsa dolog ma már egy fejlett világbéli lakásban! Az emberek pedig a televízióban, a mozikban, az interneten imádják őket. Ki ne gyanakodna ezek után arra, hogy a macskák direkt törtek világuralomra? Cukiságukkal, csodás mozgásukkal vagy épp szinte megjátszott esetlenségükkel még a legkeményebb ember szívét is megolvasztják. Japánban szerencsehozóként tekintenek rájuk, Szentpéterváron múzeumot őriztetnek velük, és már nálunk is megnyíltak az első macskakávézók, ahol doromboló cicákokkal az ölünkben lehet elfogyasztani a frissítő feketét.

Imádjuk a macskákat együtt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése