2015. október 25., vasárnap

Vér Lanetta - könyves kérdések

Nemrég szabadon engedtem baglyokat levelekkel apó karmaik között. Azon az estén rengeteg bagoly kelt szárnyra, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott diáknak továbbítsa a levelet. Sokan eltévedtek közülük, de voltak, akik célba értek, és voltak, akik vissza is hozták a diákok válaszait.

Ezen adatok alapján pedig bátorkodtam jellemezni az Eridont, legalábbis ami a könyves szokásaitokat illeti.

Így hát fogadjátok szertettel ezt a cikket, mely rólatok mesél:


 
Kutatásaim alapján az Eridonosok szeretnek olvasni, sőt vannak, akik kifejezetten imádják a könyveket és életük részét képezik.
Általában - mint szorgos hangyák – naponta legalább egyszer ölbe kaptok egy-egy bőrbe burkolt példányt, vagy ha mást nem heti egyszer biztosan jut időtök az apró lényekre.

Amikor pedig sikerül helyet szorítanotok egy-egy kedves könyv számára a szoros időbeosztásotok mellett, leginkább kettő, esetleg három órát rabol el életetekből az a bizonyos regény, mely óriási eséllyel fantasy regény. Hiszen a levelek alapján imádjátok a csodás helyeken játszó, természetfeletti dolgokat művelő emberekről szóló írásokat. Vagy mivel ti is ebben a világban éltek mondhatnám azt is, hogy szerettek magatokról olvasni?

Egy átlagos évetekben habár húsznál több, de azért harmincnál mégis kevesebb könyv megismerésére fordítotok időt. De ez a szám sem mindenkire vonatkozik, ugyanis vannak, akik büszkén felvállalták, hogy ők hatvan könyvön is képesek voltak átrágni magukat mohóságuk miatt. Gratulálok nekik!


Az utolsó két kérdésemmel szerettem volna mosolyt csalni az arcotokra azzal, hogy nem szokványos kérdéseket teszek fel továbbra is nektek. Az utolsó kérdések szituációs kérdések voltak, melyekből rengeteg minden kiderült.
Példának okául, ha egy könyvtárban találnátok magatokat melyben minden létező papírra vetett könyv fellelhető, azonban a könyvtár süllyed, és ha nem juttok ki időben az épülettel együtt temet el benneteket a föld, ti kockáztatnátok.
Meg akarnátok keresni azokat a könyveket amiket szerettek, hogy megmentsétek a végső elpusztulástól, még azon az áron is, hogy ha túl sokáig keresitek a végén, nem hogy megmentenétek a hőn imádott példányokat, hanem azokkal a markotokban szenderülhettek örök álomra a könyvtár padlóján.

De vannak, akik még ennél is tovább mentek és úgy döntöttek benn maradnak a könyvtárban. Semmi kapkodás, sem pánik, csak a béke és a nyugalom… örökké.
Ha pedig szintén egy könyvtárban – hol máshol? – ragadnátok, ám ez esetben nem süllyedne, sőt még csak meg sem remegne, csupán a hideg tombolna és táncolna köröttetek az évszázad leghidegebb, apokaliptikus telén, igenis feláldoznátok a könyveket néhány vörösen izzó lángért. Azonban mint jó könyvszeretők úgy döntöttetek java részt, hogy nem mohón össze-vissza dobálnátok a máglyára a könyveket, hanem kiválogatnátok és csak az irodalom selejtjei kerülnének oda, kezdve az Alkonyat szériával és a Szürke ötven árnyalatával.


Persze néhány jámbor lélek megkegyelmezne még ezeknek a könyvecskéknek is, és helyettük más égetnivaló után nézne, bár egy könyvtárban nincs túl sok könyvnél gyorsabban lángra kapó tárgy.

Oh, és természetesen egy személy élt azzal a bizonyos „e” választással is, és úgy döntött pyromágiáját a hideg megzabolására fordítaná. Igazán Eridonos és vörös tett tőle.

Végül, de nem utolsó sorban, íme a „top” kérdéseitekre kapott válaszok összegzései, kezdve a legkedvesebb könyveitekkel.

Mint várható volt a pálmát J.K. Rowling Harry Pottere vitte, hatalmas előnnyel. Ezután J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura trilógia következik a sorban, és végül holt versenyben a harmadik G.R.R.Martin: Trónok harca és Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak könyvei végeztek. Azonban meglepően sokszínűek vagytok olvasás terén. Magam is meglepődtem, hogy mennyi különböző irományt küldtetek be, mennyi különböző műfajból szedtétek össze a magatok top ötös verzióját.

Ezután arra kérdeztem rá, hogy melyik könyvekben élnétek legszívesebben. Mint mondanom sem kell, itt is igazán eltérő eredményeket kaptam, de döntő többséggel, ismét a Harry Potter könyveket jelöltétek meg. Ezen kívül négyes holtverseny alakult ki a második helyért, melyben leírásra került a J.R.R. Tolkien: Gyűrűk Ura világa. Hm… milyen izgalmas lehetne tündének lenni.  Cassandra Clare: Végzet Ereklyéinek a világa, melyben a rúnák és a halál között egyensúlyozna az ember árnyvadászként, PC.Cast-Kristin Cast: Éjszakák Háza sorozat világa, melyről igaz nem hallottam még, de bizonyosan ez sem marad el a többi világtól, no meg természetesen a legizgalmasabb világot is megjelöltétek,  Narnia  világát, melyet először C.S.Lewis képzelt el, azonban ha megtaláljátok ti is a ruhásszekrényt, azonnal szóljatok róla nekem is, ha lehet.

Nos körülbelül ennyi is lenne az apró cikkem mely elmesélte a könyvről szőtt szokásaitok java részét. Köszönöm a figyelmet, remélem izgalmas és néha megmosolyogtató sorokkal is találkoztatok, és akik kitöltötten visszaküldték a kérdőívet, azoknak plusz egy csók és ezer ölelés jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése