2016. március 5., szombat

2016 Oscar-gála

Idén megrendezésre került a 88. Oscar-gála. A 2015-ös év legjobb filmjeit és filmeseit elismerő díjakat ebben az évben február 28-án adták át a Hollywoody Dolby Színházban, Los Angelesben.
Íme egy kis ízelítő, a győztesekből:


2012/02/Untitled-3.gif


Legjobb film
Bár a kategóriában jelölést kapott a több Oscart is bezsebelő Mad Max, illetve a több kategóriában versenyző Visszatérő című film is, végül nem más kapta meg az Oscart, mint a Spotlight- Egy nyomozás részletei. Az igaz történet alapján íródott film A legjobb vágás, Legjobb rendező, Legjobb férfi illetve női mellékszereplő kategóriában is jelölést kapott, ám második Oscarját a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában nyerte el.



Legjobb rendező
Itt is jelölést kapott többek között a Mad Max rendetője, George Miller, illetve a feljebb említett győztes film, a Spotlight rendezője, Tom MCcarthy, no és a legjobb filmnek is jelölt Nagy dobás rendezője Adam MCkay. Ám az arany embert nem más rabolta el, mint a Visszatérők rendezője, Alejandro González Inárritu.

tumblr_nk7n18Ia1l1qcxzk1o1_500.gif


Legjobb férfi főszereplő
Szerintem senkinek sem újdonság, ha azt mondom, ezt a kategóriát az Oscarral már régóta szemező, Seth Gareth SLeonardo DiCaprio nyerte el, a Visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. A hír megrázta az internetet, és mindenki egyként örült Leo sikerének. Igazán megérdemelte.



Legjobb női főszereplő
Brie Larson kebelezte be itt az Oscar-díjat, a Szoba című filmben nyújtott alakításáért. A többek között Golden Globe-díjas színésznőnek úgy tűnik, hogy csak épp ez az egy díj hiányzott a gyűjteményéből.



Legjobb férfi mellékszereplő
Mark Rylance lekörözve Christian Bale-t (Nagy dobás), Tom Hardy-t (Visszatérő) és Mark Ruffalo-t (Spotlight) nyerte el a megérdemelt Oscar-díját, a Kémek hídja című filmben nyújtott alakításáért.



Legjobb női mellékszereplő
A Dán lány névre hallgató film egyik mellékszereplője, Alicia Vikander nyerte el az idei díjat, bár jelölést kapott a Spotligthból ismert Rachel McAdams és az Aljas nyolcasban foglyot alakító Jennifer Jason Leigh is.



Legjobb eredeti forgatókönyv
A valós történet alapján íródott Spotlighté lett a díj, ám az Agymanók nevű animációs film, no meg a Kémek hídja nevű film is jelölést kapott a kategóriában.



Legjobb adaptált forgatókönyv
A regény alapján íródott Nagy dobás című filmé lett ebben a kategóriában a díj, mely több jelölést is kapott, ám idén csak egy Oscart zsebelhetett be.



Legjobb idegen nyelvű film
Mint magyar ember büszkén és kidüllesztetett mellel jelentem be nektek, hogy az idei Oscart a magyar származású film, a Saul fia nyerte el, ezzel megszerezve Magyarország harmadik, filmért kapott Oscar-díját. (Az első ilyen a Mephistó, de animációs film kategóriában is kaptunk Oscart, a Légy című alkotásért, ezért valójában a Saul fia a harmadik teljes alkotásért kapott Oscar, ahogy a cikkíró is említi - a szerk.)



Legjobb eredeti filmzene

Az Aljas nyolcas nyerte el a címet, bár a kategóriában jelölt volt a Csillagok háborúja VII.: az ébredő erő és a Kémek hídja is.



Legjobb hangkeverés
Bár a Mad Max kapta végül az Oscart, itt is a jelöltek között volt az Ébredő erő és a Kémek hídja, kiegészülve a Visszatérővel.




A Mad Max ezen kívül még elvitte magával a legjobb látványtervezésért járó, a legjobb sminkért járó, a legjobb vágásért járó illetve a legjobb jelmezért járó Oscar-díjat is, ezzel ő lett a legtöbb Oscart kapott film az idei Oscar-gálán, bár ezért nem járt külön kitüntetés.
A 2016-ban megjelenő filmeket látva pedig félő, az ideinél is nehezebb döntést kell majd hoznia a zsűrinek, bár az már egy másik történet lesz.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése