2016. március 14., hétfő

Ments meg egy pókot

1. Pókok a világ minden táján élnek, a sarkvidéket kivéve. Közel 40000 pókfajta létezik szerte a világban, ebből Magyarországon kb. 750 faj fordul elő.

2. 1973-ban két pók (Arabella és Anita) még a világűrbe is eljutott a Skylab személyzetének köszönhetően, ahol aztán a hálószövési technikáikat vizsgálták a súlytalanság állapotában.


Arabella


3. A világon a leggyakoribb fóbia a pókiszony. Több ember fél a pókoktól, mint a haláltól, pedig a legtöbb pók nem marja meg az embert, ha nem piszkálják.

4. Mindössze kétszáz pókfajta termel olyan mérget, amely kihathat az ember egészségére, és csak néhány pókféle (brazil vándorpók, ausztrál tölcsérhálós pók, ausztrál vörös hátú pók, hatszemű homoki pók, hegedűpók, özvegy pókok, remete pók) marása okozhat életveszélyes állapotot vagy halált.

5. Számos országban (Thaiföld, Kambodzsa, Dél-Amerika országai) a nagyobb pókokat előszeretettel fogyasztják ünnepi fogásként. Néhány trópusi törzs számára például ínyencfalat a sült tarantula.

6. A pókok megteremtését a görög mitológia Athénének tulajdonítja, aki pókká változtatta elbizakodottságáért Arakhné-t, a vele szövőversenyre kiálló halandó lányt.


A szövőverseny


7. Magyarországon a Mérges dajkapóknak van a legerősebb mérge, de marása nem halálos, csupán émelygést, hőemelkedést, helyi zsibbadást okozhat. Jelen pillanatban nem tudni arról, hogy bárkit is megmart volna Magyarország területén, marásának tünetei külföldi beszámolókból ismertek.

8. A pókok méreteiket tekintve változatosak, általában 1 mm és 13 cm között mozognak.

9. Az eddig ismert legnagyobb pókfajta azonban a Teraphosa Blondi, aminek fesztávolsága elérheti a 30 cm-t is.


10. A fantasy és horror történetekben viszonylag gyakoriak az óriáspókok. Ezek közül a legismertebbek a Harry Potter könyvek akromantulái és a Gyűrűk Ura világának Banyapókja.



Akromantulák



11. A legtöbb póknak négy szeme van, bár vannak két- és hatszemű fajok is, illetve nem is olyan régen tudósok felfedeztek egy szem nélküli pókfajtát, a barlangok mélyén élő Sinopoda scurion-t.

12. A hálószövés egyedi technika az állatvilágban. A háló elsősorban az élelemszerzésben szükséges, de számos pók utazásra is használja. Ilyen a népies nevén ökörnyálként ismert pókfonál is.

13. A pókháló egy zselés selyemoldat, ami hirtelen keményedik meg és lesz erős. Olyan, akár a folyékony kristály.

14. A Nephila Clavipes nevű pókfajta olyan erős hálót sző, hogy kisebb madarakat is képes elejteni vele.

15. Az Amerikai Egyesült Államokban kutatások folynak a mesterséges pókháló előállítása céljából, amit aztán golyóálló mellényeknél használnának fel.


16. Számos pókfajta (aknászpók, ugrópókok) nem sző hálót. Ezek vadászáskor a gyorsaságukat kihasználva támadják le zsákmányukat.

17. Pókok között is igazi különc a búvárpók, amely élete nagy részét a vízben tölti, ahol harang alakú hálót sző vízinövényekhez rögzítve, majd abba légbuborékokat hord. Ilyen búvárpók Vízipók csodapók is.





18. A magyar néphitben a pókoknak varázserőt tulajdonítottak, úgy gondolták, szerencsét hoznak.

19. Lengyelországban a pókok és a pókhálók hagyományos és népszerű díszei a karácsonyfának, ugyanis a jólétet jelképezik, valamint egy legenda szerint egy pók szőtte Jézus takaróját.

20. A pókok nem örvendenek nagy népszerűségnek, de azért sikerült megihletniük Stan Lee-t és Steve Ditko-t, akik 1962-ben megalkották Pókembert, aki ma a világ egyik legnépszerűbb szuperhőse.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése