2016. március 23., szerda

Cabin Pressure




Szórakoztató poénok, vagány karakterek és remek szereplőválogatás, nem beszélve a nagyszerű forgatókönyvről - ezek a jó helyzetkomédia és egyben a Cabin Pressure alapvető alkotóelemei. A John Finnemore által megalkotott zseniális rádiójáték David Tyler rendezésében került műsorra 2008-ban a BBC Radio 4 adásában, főszereplőinek hangját pedig Stephanie Cole, Roger Allam, Benedict Cumberbatch és John Finnemore szolgáltatja.




A történet négy évadon és 27 részen át követi nyomon az MJN Air ("My Jet Now", vagyis "Most már az én gépem") nevet viselő, egyetlen repülővel üzemelő magán légitársaság kalandjait. Az egyes úti célok az ábécé sorrendjében következnek Abu Dhabitól kezdve egészen Zürichig. A 28 perces részekből megtudhatjuk, mi minden történik az erőskezű és határozott Carolyn-nal (Stephanie Cole), aki egyszerre utaskísérő és a társaság tulajdonosa, az elméleti szinten remekelő, de gyakorlatban meglehetősen sokat bénázó kapitánnyal, Martin-nal (Benedict Cumberbatch), Douglas-szel (Roger Allam), az első tiszttel, aki tapasztalatának köszönhetően kapitányként funkcionál és ereiben is szarkazmus folyik némi whiskyvel hígítva, valamint a lökött utaskísérővel, Arthur-ral (John Finnemore), aki egyben Carolyn fia is. Időnként feltűnnek még vendégszereplők is, mint például Caroline udvarlója, Hercules Shipwright (Anthony Head), röviden csak Herc, vagy Gordon Shappey (Timothy West), Carolyn Ausztráliában élő ex-férje.
 

A műsort egymás után többször is megszavazták a legjobb brit rádiós helyzetkomédiának, a forgatókönyv is kapott elismerést, akárcsak az írója és 2014-ben az év komédiájának is kikiáltották. Humora fergeteges, poénjai az egyes helyzetekből adódnak, hol Martin és Douglas furcsa kapcsolatából eredően, ahol senki nem azt a helyet tölti be, amelyet beosztása alapján kellene, hol pedig Arthur vagy éppen Carolyn reakcióiból, megnyilvánulásaiból, netán a nem éppen minőségi szolgáltatásokból, amiket a társaság utasainak nyújt. Sajnos magyar nyelvre nem fordították le, és nagy részben szóviccekre alapuló humora ezt a vállalkozást tulajdonképpen ellehetetleníti. Ennek ellenére minden érdeklődőnek ajánlott belehallgatni, nyelvezete ugyanis könnyen érthető, követhető, a színészek szépen, érhetően fejezik ki magukat, és bár nem társul hozzá kép, mégis nagyon könnyűvé teszik az éppen aktuális történések elképzelését.
Mellékhatása garantált jókedv egész napon át.




Itt a kapitány beszél! Csak szeretném közölni, hogy semmi ok a pánikra, sem arra, hogy kinézzenek az ablakon.


Jó szórakozást kívánok! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése